– I de här husen fanns äldreomsorgen, men det är bara bostäder i dag. Här är den gamla nedlagda affären i Österstad som var ett nav i bygden och där man kunde handla när man kom från jobbet. Bygden har inte längre så stora framtidsutsikter, säger Marianne Sundeck från Österstad när hon tar med oss runt på landsbygden.
Som en del i arbetet innan valet är SVT Nyheter Öst på besök i Motala kommun för att fika med landsbygdsborna. De är besvikna på hur politikerna prioriterar.
– Vi är med och betalar för kalaset, men vi är inte bjudna på festen. Skattepengarna går in, men det går ingenting tillbaka till landsbygden, säger Johan Tiljö, egenföretagare i Fornåsa.
Kommunen: en symbol för landsbygdsavveckling
Tidigare självklara samhällsfunktioner finns inte längre kvar. Motala kommuns landsbygd står som något av en symbol för landsbygdsavveckling. Förra året lades till exempel skolan i Godegård ner.
– Det är grundläggande service som jag tycker ska finnas även på landsbygden och som man borde få för skattekronorna, säger Johan Tiljö.
Förra året lades 30 busslinjer ner på landsbygden i Östergötland.
– Jag tror inte det finns en enda busskylt kvar på de här vägarna. Det är bara skolelever från ettan till sjuan som får stå och vänta och åka med. Gymnasieeleverna får inte åka med och det tycker jag är förskräckligt, säger Marianne Sundeck.
– Den enda samhällsservice vi har känt av är ju skolan, men nu har ju den också lagts ner så vi känner inte att vi får någonting för skattekronorna, säger Anne Hellqvist, som bor i Godegård.
Befarar att fler skolor kommer att stängas
Oron är stor att skolorna ska drabbas av ännu fler nedläggningar. Borensbergs skolor utreds just nu och landsbygdsgruppen befarar att ännu fler skolor kommer att stängas och centraliseras till Borensberg.
– Det är ingen som blir förvånad om Österstads, Klockrikes och Fornåsas skola kommer att läggas ner, säger Marianne Sundeck.
– Jag har inte hört att det är aktuellt med några skolor som ska läggas ner, men man måste alltid se om sitt hus och det tycker jag är bra att bildningsförvaltningen gör. Men skulle det bli fler nedläggningar skulle man i så fall starta en dialog, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth.
– Åker skolan så åker äldreboenden och så åker också affärerna väck, säger Christina Sundeck.
Befolkningen har ökat
Trots hoten om nedskärningar har inte befolkningen på Motalas landsbygd minskat nämnvärt under de senaste 30 åren. Sen 2014 har befolkningen istället ökat. Nu har det bildats en motståndsrörelse som är aktiv mot kommunens politiker med bland annat besök på kommunfullmäktigemöten och medborgarförslag.
– Svaret man får på fullmäktige är att ”det där ska vi ha möte om en annan gång”, och så får jag komma dit igen och ställa samma fråga. ”Vi har inte hunnit ha det mötet än” blir svaret eller ”vi har haft det mötet, men vi behöver ha ett annat möte”, vilket jag tycker är oerhört nonchalant, säger Marianne Sundeck.
– Jag tycker det är jättetråkigt, verkligen ledsamt att de känner att det är så, säger Camilla Egberth.
– Det blir ett ”goddag yxskaft”-svar eller ickesvar ofta. Jag tror att det beror på att de tycker att vi är jobbiga, säger Anne Hellqvist.
Fika med SVT
Inför valet åker SVT på turné i landet och fikar för att höra vad publiken har för tankar och reflektioner.