Statsvetaren Katarina Barrling, som deltog i upp- och nedsnacket av partiledardebatten på svtnyheter.se, konstaterar att vi nu fått se ett Miljöparti som är berett att gå långt i kompromisser i regeringssamarbetet – till och med ännu längre än tidigare.
– Det gäller brunkolet och Vattenfall men även asylfrågan, säger hon och hänvisar till att det nya språkröret Isabella Lövin kan tänka sig en förlängning av de nya strängare reglerna i flyktingpolitiken som skulle vara tillfälliga.
”Nya pragmatiska MP”
Enligt SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein var det tydligt att MP inte kommer att ta strid om Socialdemokraterna vill förlänga den nya flyktingpolitiken.
Margit Silberstein menar att vi såg det ”nya pragmatiska Miljöpartiet” som har som övergripande mål att sitta kvar i regeringen.
Enligt Margit Silberstein har partiet nu bestämt sig. Det är det nya gröna partiet som bestämt sig för att sitta kvar i regeringen.
– Då får man kompromissa om hjärtefrågan migrationspolitiken men även om Vattenfall och brunkolet. Frågan är hur det kommer att fungera. Det finns ju de som håller fast i de gröna idealen. Hur ser de på att Miljöpartiet blir som vilket parti som helst?
Åkesson och Björklund
Margit Silberstein noterar också att Liberalernas ledare Jan Björklund sade att det finns vissa saker man inte får säga utan att anklagas för islamofobi. Då replikerade SD:s Jimmie Åkesson att det har han alltid sagt. Och det har han kanske en poäng i, menar Margit Silberstein.
Detta synsätt delar dock inte Jan Björklund. Han hävdar att problemen med jämställdheten i vissa områden tagits upp av tidigare alliansministern Nyamko Sabuni.
– Däremot drar vi olika slutsatser. Åkesson vill stänga Sverige medan vi vill ta tag i de här problemen och lösa dem på plats.
Löfven, svenska modellen och de nyanlända
Margit Silberstein noterar också att statsminister Stefan Löfven i debatten inte var helt avvisande till tanken att nyanlända ska få begränsade tillgång till det svenska välfärdssystemet.
– Han sade inte nej till tanken. Han sade att man ska arbeta sig in i systemet. Det är intressant med tanke på den svenska modellen, som Löfven talar om. Det kanske inte är den svenska modellen som vi är vana vid som vi kommer att landa i till slut.