Sex myter och tre sanningar om lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Är lustgas en livsfarlig drog som kan leda till ögonblicklig död – eller en ofarlig guldkant på festkvällen? Ingetdera, enligt den forskning som gjorts på den allt mer använda substansen.

Fler använder lustgas i Sverige. Antalet lustgas-relaterade frågor till Giftinformationscentralen har sexdubblats i år jämfört med hela 2020 och tomma behållare har blivit en vanlig syn på svenska gator och torg.

Återförsäljarna av lustgas tonar ned riskerna och utmålar gasen som i princip ofarlig. Myndigheter och kommuner har å sin sida kommunicerat att inandning av lustgas kan leda till döden, är ”extremt farlig” och i kombination med alkohol ”direkt livsfarligt”.

Skadligt – men inte dödligt

Det finns verkliga risker. Upprepad användning kan leda till brist på B-vitamin, vilket i sin tur riskerar att ge allvarliga nervskador.

Även dödsfall har kopplats till lustgas – men då har det handlat om att man exempelvis fört en plastpåse över huvudet.

– Så som det används medicinskt, eller så som de flesta använder det i berusningssyfte, är det inte någon risk att man dör, säger Johanna Nordmark Grass, medicinskt ansvarig vid Giftinformationscentralen.

Sprider teori om inkörsport

Polisen har, bland annat på sin hemsida och i lokala medier, också varnat för att bruk av lustgas ökar risken att börja med andra droger. Även Salem och Tranemo kommun har spridit påståendet. Joar Guterstam, beroendeforskare vid Karolinska institutet, är skeptiskt till det.

– Jag har inte sett några tydliga belägg för det, säger han.

Vissa drogrus, till exempel av alkohol, kan påverka omdömet och på så sätt öka risken att prova andra droger.

– Lustgasen är flyktig och ger inte den effekten, det låter lite långsökt i mina öron.

Det skulle kunna finnas en social koppling, att lustgasen används i samma sammanhang som andra droger. Men det är svårt att fastställa om lustgasen haft någon betydelse eller om personerna hamnat i de sammanhangen ändå, menar Guterstam.

Kan bli beroende

Ett annat påstående som florerar är att det går att bli beroende av lustgas. Så väl forskning som observationer i sjukvården tyder på att det stämmer.

– Det finns ingen specifik diagnos för det, men det är så pass likt det vi ser vid andra beroenden att det är rimligt att kalla det ett lustgasberoende, säger Joar Guterstam.

Hör mer om vad som är sant kring hälsoriskerna i klippet ovan.

Därför kan lustgas säljas fritt

  • Den lustgas som säljs på nätet och i butiker är egentligen avsedd för gräddsifoner som används av bland annat konditorier.
  • Försäljningen och marknadsföringen är helt oreglerad. Därför finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.
  • Flera av återförsäljarna har på senare tid börjat sälja smaksatt lustgas.
  • Regeringen tillsatte i fjol en utredning som ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.