Vilken effekt fick tiggeriförbuden – debatt i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen var frågan om tiggeri en het fråga i Sverige. 14 kommuner har sedan dess infört olika former av lokala förbud och i dag syns färre personer som tigger på gatorna. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) och Larisa Lacatus från Stadsmissionen debatterade förbudsfrågan i Aktuellt.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) drev aktivt på för att stoppa tiggeriet i hemkommunen Eskilstuna. Här infördes ett tillståndskrav för att få tigga.

– Vi hade två motiv. Det ena var var att få en social kontroll över människor som fanns i vår stad men som vi inte visste något om. Det andra var att försvåra för personer att leva på det här sättet. Vi tror inte att det här är en framkomlig väg att ta sig ur fattigdom.

”En del ha vänt hem”

Nu är det förmodat färre tiggare på gatorna, var tror du att de har tagit vägen?

– En del har vänt hem till sina hemländer som är den rätta platsen för att få hjälp ur sin fattigdom. Jag brukar säga att tiggeri är som att försöka bota covid med att gipsa armen. Det ser handfast ut men det hjälper inte, säger Jimmy Jansson.

Larisa Lacatus jobbar med olika projekt för EU-migranter för Stadsmissionens räkning och menar att förbud påverkar personer som tigger på ett alltför negativt sätt.

– Att förbjuda tiggeri är att försöka förbjuda fattigdom. När samhället pekar finger mot de som är utsatta då blir deras utsatthett ännu större. Det vi har sett i Eskilstuna är att hatbrotten mot de här grupperna ökat markant. Det har inte blivit bättre.

Jimmy Jansson vänder sig dock mot den beskrivningen.

– Det var incidenter initialt när debatten var som hetast. Men vi har också representanter från den här gruppen som vittnar om att det har blivit tryggare och lugnare. De konflikter som fanns om de platser som gav mest pengar har upphört när man har ett tillstånd i ryggen. Men den stora frågan vi bör ställa oss är: Kan man komma ur fattigdom på det här sättet.

”Behöver lindra den nöd som finns”

Larisa Lacatus säger att frågan om fattigdom är en komplex fråga som kräver flera olika åtgärder.

– Man måste arbeta långsiktigt med andra länder inom EU, man måste jobba mot diskriminering i hemlandet och bidra till att sker ett utvecklingsarbete. Men vi behöver också agera kortsiktigt och finnas här för dem som befinner sig i nöd och lindra den nöd som finns. Samt agera för att människor hittar alternativ till tiggeri.

Se mer av debatten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.