Exempel från den europeiska konsumentorganisationen Beuc som vill förbjuda gulliga tecknade figurer på förpackningar till flingor, godis och andra produkter som i första hand riktas mot barn. Foto: TT.

Vill förbjuda tecknade figurer på onyttiga produkter

Uppdaterad
Publicerad

Den stora europeiska konsumentorganisationen Beuc vill förbjuda gulliga tecknade figurer på förpackningar till flingor, godis och andra produkter som i första hand riktas mot barn. Initiativet kommer bara dagar innan EU:s hälsoministrar ska enas om nya riktlinjer mot barnfetma.

Kravet från Beuc gäller en lång rad produkter som inte har mycket näring, men däremot gott om socker, salt och fett. Beuc vill ha bort de gulliga figurerna eller maskotarna från såväl förpackningarna som övrig reklam. Det handlar både om figurer som tillverkarna tagit fram själva och välkända varumärken från Disney och serietidningshjältarna som dominerat filmbranschen de senaste åren.

LÄS MER: 50 miljoner fler överviktiga barn 2025

I första hand riktas kampanjen mot de stora internationella tillverkarna, som till exempel Kelloggs och Unilever, men också mot de stora filmbolagen. En annan målgrupp är EU:s hälsoministrar som på fredag möts i Bryssel för att diskutera åtgärder mot fetma och övervikt hos barn och unga.

”Barns hälsa borde gå före”

”Barn kan inte skilja på reklam och underhållning. Det begriper marknadsförarna, men barns hälsa borde gå före företagsvinster. När ett av tre barn lider av fetma eller övervikt har det blivit ett av samhällets största hälsoproblem”, säger Monique Goyens, generaldirektör för Beuc, i ett pressmeddelande.

Beuc är en paraplyorganisation som består av 43 nationella europeiska konsumentorganisationer, däribland Sveriges konsumenter.

Fakta: En enda figur gjorde ”nyttig” reklam

Beuc har besökt varuhus i 13 europeiska länder och granskat omkring 100 produkter som världshälsoorganisationen WHO dömt ut som olämpliga för barn. Samtliga marknadsfördes med tecknade figurer. Av de undersökta hittades bara en som uppmanade barnen att äta mer frukt och grönsaker.

Sverige är inte med bland de granskade länderna.

Beuc uppmanar en lång rad tillverkare att sluta med den här typen av marknadsföring och uppmanar också de europeiska regeringarna att sätta hårdare tryck på bolagen.

Källa: Beuc

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.