Allt större utländskt ägande i svensk vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Det utländska ägandet i vindkraften i Sverige blir allt större. Det är på väg att bli dubbelt så stort som för fem år sedan enligt nya siffror SVT Nyheter kan visa. Det handlar om investeringar på hundra miljarder kronor. Att möjliga vinster kan gå till utlandet får kritik.

– Vi säljer ut en naturresurs, säger Björn Karlsson, professor i energisystem.

Det pågår en vindkraftboom i Sverige. Vindkraften växer till att bli tre gånger så stor som för fem år sen (16-49 TWh). Det har pressat elpriserna enligt branschen och bidragit till en stor elexport. Men pengarna kommer från utlandet.

Vindkraften har många små ägare, men av de tio största ägarna är sju utländska bolag. Det är kraftbolag och pensionsbolag från Kina, Tyskland, Schweiz, Norge och Nederländerna.

Nya siffror från branschorganisationen Svensk vindenergi som SVT tagit del av visar att det handlar om cirka 100 miljarder i utländska investeringar 2016-2024, eller 85 procent av de 117.5 miljarder som nu investeras.

De stora satsningarna gör att det utländska ägandet blir allt större i den svenska vindkraften. Från cirka 36 procent 2016 till 66 procent 2024.

Missar tåget?

Det handlar enligt många bedömare inte om några klipp att äga vindkraft, men det kan ge en låg avkastning på lång sikt, kanske 30 år. Trots den utländska dominansen finns ändå några svenska investerare. De statliga ap-fonderna har de senaste åren fått ändrade regler och har börjat investera direkt i vindkraft. Och några svenska pensionsbolag äger både vindkraftverk och aktier i vindkraftbolag. Men det är fortfarande alltså en liten andel.

– Sverige är ju en liten nation på den globala kapitalmarknaden, så det är inte konstigt att det kommer kapital från andra länder i större utsträckning, säger Tomas hallberg, analytiker på Svensk Vindenergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.