Årets vinterkräksjuka drog igång fyra veckor tidigare än normalt i år, redan vecka 41.
– Det är ovanligt tidigt, i vanliga fall startar den några veckor senare, säger Lena Sundqvist vid Folkhälsomyndigheten.
Väldigt smittsamt virus
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som är väldigt smittsamt. Viruset kan sprida sig på flera olika sätt och överlever länge.
– Det hamnar lätt på ytor som handtag och räcken. Vi räknar med att viruset överlever flera dagar.
– Var noga med handhygienen, speciellt när du åkt kollektivt, tagit på ledstänger eller varit i affären.
”Undvik julborden”
För att att undvika smittan är det också bra att tänka på vad du äter. Undvik julbordet, eftersom viruset kan spridas via mat och dryck.
– Insjuknad personal kan ha smittat maten. Dessutom kan en gäst, som håller på att bli sjuk, smitta bestick som du sedan tar i.
– Det är större risk att bli smittad via bufféer, speciellt när du äter kall mat. Vid upphettad mat dör viruset.
Så många drabbas
Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk.
– Du kan få olika symptom. Det klassiska är att du plötsligt blir illamående, får kraftiga kräkningar, magont eller diarée.
Under en mild säsong insjuknar mellan 4.000 och 5.000 personer av viruset. Under en kraftig säsong kan uppemot 8.000 drabbas.
– Vi utgår från antalet rapporterade fall. Men mörkertalet är stort, eftersom de flesta inte söker vård vid kräksjuka.
Vad har vi att vänta oss under den här säsongen?
– Den här säsongen är mild, men det är väldigt svårt att säga om det blir en snäll eller kraftig framöver, säger Lena Sundqvist.
Fakta: Vinterkräksjukan
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.
Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten