Vad gäller vid vinterkräksjuka? Smittskyddsläkaren reder ut. Foto: TT

Vinterkräksjukan – det här är sant och falskt

Publicerad

Tvätta kundvagnar med desinfektionsmedel, gnugga händerna i handsprit och äta vitpepparkorn. Med vad funkar egentligen mot vinterkräksjukan – och vad ska man undvika? Hans Fredlund, som hör mycket påståenden om vinterkräksjuka på sitt jobb som smittskyddsläkare, reder ut.

Hur länge ska man stanna hemma?

– När det gäller vinterkräksjuka tänker en del att det inte smittar så mycket, men det gör det. Man går fort tillbaka till arbetsplatsen och går med barnen till dagis – och så börjar det om igen. Två dygns vila efter att man blivit symptomfri minskar risken att smittan kommer tillbaka.

Foto: Tilal Altaib/SVT

Kan man städa bort smittan?

– Det finns situationer där man har desinfektionsmedel på vagnar i affärer, och det känns helt onödigt. Många försöker hålla rent överallt, på handtag och vagnar och det går inte. Att försöka få bort virus från samhället och göra rent överallt är omöjligt.

Funkar handpsprit?

– Det handlar mer om att hålla ordning på händerna med tvål och vatten. Spriten verkar inte lika effektivt på det här viruset. Handsprit är bra i många andra situationer, men inte viktigt i samband med vinterkräksjuka. Det viktiga är att man tvättar händerna när man varit ute och kommit hem.

Finns det några huskurer?

– Det finns alla möjliga ideér och inget av de fungerar. Det spelar inte så stor roll vad man äter. Det handlar om att få i sig vätska när man kräks. Ju mer man kan hålla vätskekontrollen uppe i kroppen ju fortare blir man frisk. Vatten eller något annat man tycker om att dricka, gärna något som är lite sött för då får man lite energi också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.