Planerar du att koka egna kräftor till kräftskivan? Då bör du känna till att de faktiskt känner smärta och att det tar relativt lång tid innan de dör i kastrullen.
– Kräftor som får en klo krossad skakar på den och slutar att använda den, precis på samma sätt som vi människor undviker att använda en skadad arm eller fot, säger Lynne Sneddon, universitetslektor på institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Kan känna rädsla och stress
Kräftor reagerar också med obehag om den får frätande syra på en antenn. Den försöker helt enkelt gnugga bort syran.
– Om man ger de här kräftorna smärtstillande medel slutar de med beteendet. Allt detta tyder på att de kan känna smärta, säger Lynne Sneddon.
Hon deltar i ett pågående forskningsprojekt om kräftdjurens välfärd vid Göteborgs universitet. Tillsammans med sina kollegor tittar hon på smärtreceptorer hos krabbor, hummer, kräftor och räkor och hur de kan avlivas på ett mer humant sätt.
Forskargruppen har sett att kräftdjur även kan känna rädsla, stress och att de lär sig undvika ställen där de till exempel kan få en elchock. Därför föreslår forskarna i ett yttrande till Jordbruksverket att kräftdjur bör omfattas av Djurskyddslagen, vilket skulle leda till nya, humanare regler för avlivning.
– Kräftor reagerar på smärta på samma sätt som däggdjur och vi skulle aldrig drömma om att koka däggdjur levande, säger Lynne Sneddon.
Smakar bättre
Det finns också ett annat tungt vägande skäl att behandla kräftorna humant: Det får köttet att smaka bättre.
– När den känner smärta blir den stressad. Då frigörs stresshormonet kortisol och det leder till att det bildas mjölksyra i musklerna. Det får köttet att smaka surt.
Se klippet där forskaren berättar hur du hanterar kräftor utan att de plågas.