Partiledarna möts i Agenda på söndag kväll. Foto: TT

Margit Silberstein: ”Wallströms bostadskäbbel är inget Löfven vill ödsla tid på”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsfrågan har antagit en ny dimension efter Kommunals affärer och Margot Wallströms vrede över att Kommunals ordförande, Anneli Nordström, fått henne att tacka ja till 89 möblerade kvadratmeter i Stockholms city. Stefan Löfven talar gärna bostadspolitik, men det här är för honom ett käbbel som han inte vill ödsla tid på i söndagens duell mot Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda.

Stefan Löfven, som ständigt sträcker ut sin hand till samförstånd och som leder en regering som döpts till samarbetsregeringen, har nu hamnat mitt i ett raseri, ett helt öppet Rosornas krig, mellan hans utrikesminister och Kommunals ordförande, som sägs var hans nära vän.

Som om det inte räckte för statsministern med den riktiga bostadskrisen, flyktingkrisen, jobben och opinionssiffror som singlar ned till Juholtnivåer, som det brukar heta när det står illa till.

Skandalen inom Kommunal

Löfven sa häromdagen, efter att den israeliska regeringen deklarerat att den stänger gränsen för Margot Wallström, att han var bekymrad över de isiga relationerna mellan Sverige och Israel. Men man kan utgå ifrån att Löfven många gånger hellre har en frustande Netanyahu i Tel Aviv än en inrikes bostadsaffär, där utrikesministern och fackordföranden trasslat in sig i de socialdemokratiska rättesnörena.

Om det är något som upprör i Socialdemokraterna, Folkhemmets arvtagare, är när det verkar som om kelgrisar på toppen skaffar sig förmåner som styvbarnen bara kan drömma om.

Kinberg Batra svävar inte i det blå

Man skulle kunna tro att den enes bekymmer är den andres glädje i politikens ofta brutala och cyniska värld. Men så enkelt är det inte, de kommunicerande kärlen är inte självklara.

Det går dåligt för Löfven, men hans främsta utmanare, Anna Kinberg Batra, svävar inte heller i det blå.

Ett av hennes stora projekt har varit att driva Stefan Löfven framför sig i migrationspolitiken. Det lyckades hon med och det blev nästan så mycket stopp för asylsökande som hon och Moderaterna ville.

Så vad nu? När flyktingkrisens storm sägs ha bedarrat och alla partier utom Centern och Vänstern nått dit de ville?

Fackbasen Löfven träder fram

Både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven kommer att beskriva det som att vi nu är inne i nästa fas, som handlar om att skapa förutsättningarna för jobb och bostad och integration.

Om Stefan Löfven får som han vill kan bostadspolitiken bli nästa stora samarbete över blockgränsen. I kvällens duell kan man lyssna efter om Anna Kinberg Batra säger ja till Löfvens invit för att hon förväntas göra det, eller om hon verkligen är intresserad. Anna Kinberg Batra kommer i duellen att tala om lägre trösklar in till arbetsmarknaden, vilket framförallt betyder lägre löner. Då träder fackbasen fram i Löfven och han låter mer övertygad än om något annat när han talar om för moderatledaren att han tänker slåss för den modellen och inte för några låglönejobb.

Kinberg Batra under press

Anna Kinberg Batra är också satt under press. Som nyvald partiordförande hade hon ett internt uppror att handskas umed om att avskaffa Decemberöverenskommelsen.

Den saken ordnade Kristdemokraterna åt henne. De räddade Anna Kinberg Batra från hennes egna. Decemberöverenskommelsen är nu död och begraven. Och hos Moderaterna finns en inte oansenlig falang, som undrar: Nåå? När ska det ske? När ska vi fälla regeringen?

Kinberg Batra vill förstås bli av med regeringen, men först vid nästa val. Det finns inget som tyder på att hon vill ta över nu och styra Sverige med hjälp av Sverigedemokraterna.

Men om den rödgröna regeringens förtroende sjunker ännu mer ökar trycket på Anna Kinberg Batra och hon kan få ett nytt uppror på halsen. Den här gången skulle Centern och Liberalerna kunna rädda henne för de lär ännu mindre vilja återta makten om det förutsätter ett beroende av Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet