Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elin Ekblom Bak, professor i Idrottsvetenskap, om WHO:s undersökning: ”Betydligt fler som inte rör sig tillräckligt” Foto: SVT

WHO varnar: 1,8 miljarder människor rör sig för lite

Uppdaterad
Publicerad

Risken ökar för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer vid brist på fysisk aktivitet, enligt WHO.

Nu varnar de i en rapport att 31 procent av alla vuxna världen över är för stillasittande.

– Oroväckande, absolut. Men jag tror till och med att siffrorna kan vara något underskattade, säger Elin Ekblom Bak, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

I WHO:s rapport, först publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, framkommer att 1,8 miljarder människor under 2022 inte nådde upp till nivåerna av fysisk aktivitet som rekommenderas.

En oroväckande trend är att antalet stillasittande vuxna har ökat med fem procentenheter sedan 2010, enligt WHO.

Rekommendationerna är att man som vuxen ska ägna sig åt 150 minuter måttligt intensiv träning eller 75 minuter intensivt, i veckan.

– Vid måttlig intensitet upplever man det något ansträngande. Man blir varm och det blir lite svårt att prata med kompisen bredvid, förklarar forskaren Elin Ekblom Bak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.