Cecilia Wikström, Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström. Foto: TT

Wikström: Birgitta Ohlsson behövs i Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera partikollegor krävt Birgitta Ohlssons avgång får hon nu massivt stöd från Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L).

– Birgitta Ohlsson ska få tillåtas att ha de åsikter hon har, säger Wikström till SVT Nyheter.

En liberal partiledning ska ha högt i tak och tillåta att olika åsikter förs fram, menar Cecilia Wikström och pekar på vad hon kallar är en klassisk målkonflikt i partiet mellan de frisinnade och de klassiska stadsliberalerna.

– Jag tycker att man ska stryka ett streck över detta och gå vidare. Birgitta Ohlsson behövs i liberalernas partiledning, i dag mer än någonsin. Hon har med sin socialliberala förankring, sin karisma och utstrålning, intellektuella skärpa och sin tydliga ideologiska kompass en förmåga att förmedla både hopp och framtidstro till Sverige – framförallt till unga människor men också äldre som följer henne. Och den gruppen kan vi inte vara utan, då blir vi inte liberalerna längre – då blir vi något annat.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Inte ensam om sina åsikter

Borde Birgitta Ohlsson ta konsekvenserna av att hon bryter den linje som partiledningen slagit fast?

– Jag vill inte tro att vi ska ha så lågt samtalsklimat och så lågt i tak så att kollegor som funnits sida vid sida med Birgitta Ohlsson i riksdagsgruppen i så många år gör så här, att det här kommer inifrån. Jag tycker det är bättre att man talar med varandra och låter henne ha de åsikter som hon har.

Wikström påpekar också att Birgitta Ohlsson inte är ensam om sina åsikter i partiet.

– Hon har en stark grupp socialliberaler som delar hennes uppfattningar. I ett liberalt parti som samlar olika grupper i samhället får man lära sig hantera olika uppfattningar.

Även Malmström stöder Ohlsson

Även Cecilia Malmström, EU:s handelkommissionär och tidigare svensk handels- och EU-minister, ger starkt stöd till partikollegan Ohlsson.

– Det är ett liberalt parti där det bör och ska vara högt i tak och utan att känna till detaljerna kring just det här senaste grälet så tycker jag att Birgitta Ohlsson är en passionerad, modig och jätteduktig politiker som har en självklar plats i Liberalernas ledning – och där medlemmarna också har valt henne, säger Malmström till TT.

Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson föddes 1975 i Linköping.

Hon blev Sveriges EU-minister februari 2010 då hon ersatte partikollegan Cecilia Malmström som iblev Sveriges EU-kommissionär.

Efter riksdagsvalet 2014 utsågs hon till partiets talesperson i utrikesfrågor.

Ohlsson har tidigare varit styrelseledamot för Sida, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har grundat det feministiska nätverket Felira.

Hon är känd för sin frispråkighet och gjorde flera uppmärksammade uttalanden som nyutnämnd minister. Hon tog bland annat tydlig ställning mot flera EU-länders behandling av romer.

Ohlsson har tidigare varit styrelseledamot för Sida, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har grundat det feministiska nätverket Felira.

Källa: Riksdagen och Europaportalen.se (TT)

Detta gäller saken

Söndagen 11 september sade Liberalernas partiledare Jan Björklund att regeringen bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen.

Detta kritiserades av Birgitta Ohlsson. Hon är också kritiisk mot kravet att stoppa religiösa friskolor, ett krav som framfördes av bland andra Jan Björklund på DN Debatt den 11 september.

Den 14 september krävde Tina Ackertoft, vice ordförande i Liberalerns riksdagsgrupp, att Birgitta Ohlsson avgår ur partistyrelsen. Samma dag skrev partistyrelseledamoten Anna Starbrink på SVT Opinion att Birgitta Ohlsson bör avgå ur partistyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet