Mötet har precis avslutats när SVT Nyheter Öst når honom. Lars Karlsson (L) är lugn, men det märks att frågan berör honom på djupet.
– Vi är vana vid att det är högt i tak, att man får tycka olika. Det är en ideologisk fråga för oss. Det är viktigt att man inte blir tystad av andra.
Upplever du att Birgitta Ohlsson har blivit tystad?
– Jag ser det ju bara från sidan, men utifrån det som hände i går så känns det så. När man hotar med avgång, säger Lars Karsson.
Vill flytta fram valet av partiledare
Vid ett extrainsatt möte som avslutades alldeles nyligen beslutade Liberalerna i Östergötland att de vill tidigarelägga valet av partiledare och partistyrelse. Valet skulle egentligen ske i november 2017, men Liberalerna i Östergötland föreslår att det sker redan i april 2017, i samband med riksmötet.
– Det är för sent att byta partiledare så nära valet. Men vi vill samtidigt hinna ha ett primärval med kvalitet, säger Lars Karlsson.
Hur ser du på diskussionen som har varit kring Birgitta Ohlsson?
– Vi är väldigt besvikna på hur partiledningen har skött det här. Diskussionen om att Birgitta Ohlsson inte får vara kvar i partistyrelsen tycker jag är fel. Det som hon har stått för är ju det som vi har kommit fram till vid landsmötet.
”Det får inte bli en partipiska”
Är det inte viktigt att partistyrelsen pratar med en röst?
– Det kan väl vara bra att prata med en röst, men det får inte bli en partipiska. Vissa säger att det är därför vi inte når den stora volymen röster, för att vi är lite spretiga. Men för oss är det en ära att inte ha för mycket partipiska.
Har du fortsatt förtroende för Jan Björklund?
– Jag har förtroende för Jan Björklund som person och retorisk ledare. Frågan är: Ska han vara den partiledare som driver oss genom valrörelsen? Vi vill ha ett extra landsmöte för att belysa den frågan.
Vill ha förändring i partiet
På en punkt är Lars Karlsson mycket tydlig:
– Vi vill ha en förändring i partiet. Vi tycker att det är för mycket kravliberalism och för lite socialliberalism. Det har blivit för stor tyngdpunkt på försvaret, Nato och vissa skolfrågor. Vi vill ha mer socialliberala frågor. Det som Birgitta Ohlsson står för.
Skulle du kunna tänka dig Birgitta Ohlsson som partiledare?
– Ja, hon är ju en av kandidaterna. Det finns fem, sex styckan som skulle kunna ställa upp. Cecilia Malmström (EU:s handelskommissionär och tidigare vice partiledare i partiet) är en annan.
Liberalernas riksdagsgrupp satt i krismöte i dag efter att flera ledande L-politiker krävt att Birgitta Ohlsson ska avgå ur partistyrelsen. Läs mer här och i faktarutan här nedanför.
DETTA GÄLLER SAKEN
Söndagen 11 september sade Liberalernas partiledare Jan Björklund att regeringen bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen.
Detta kritiserades av Birgitta Ohlsson. Hon är också kritiisk mot kravet att stoppa religiösa friskolor, ett krav som framfördes av bland andra Jan Björklund på DN Debatt den 11 september.
Den 14 september krävde Tina Ackertoft, vice ordförande i Liberalerns riksdagsgrupp, att Birgitta Ohlsson avgår ur partistyrelsen. Samma dag skrev partistyrelseledamoten Anna Starbrink på SVT Opinion att Birgitta Ohlsson bör avgå ur partistyrelsen.