Gabriel Wikström avslutar sitt uppdrag som sjukvårdsminister på grund av hälsoskäl. Foto: TT

Wikström om sina utmattningssyndrom: ”Man dopar sig med adrenalin”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Wikström avslutar sitt uppdrag som sjukvårdsminister på grund av hälsoskäl. Han har tidigare varit öppen med sin utmattningsdepression och det är åter symptom på utbrändhet som ligger bakom hans val att lämna ministerposten.

– Jag behöver bli hundra procent återställd och det kommer att ta tid.

Gabriel Wikström (S) klev ned som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister igår torsdag, en post han haft sedan 2014. Dagen efter beskedet fick SVT Nyheter chansen att prata med honom om hur han mår just nu, och om vad som kommer att ske i framtiden.

LÄS MER: Gabriel Wikström lämnar regeringen av hälsoskäl

– Jag har råkat ut för en utmattning på grund av stress. I början ledde det till att jag hade svårt att klara vardagen, att överhuvudtaget ta en promenad. Nu har jag en fullt fungerande vardag så länge jag inte utsätts för stark stress. Jag blir hela tiden bättre, men det går inte så fort som jag hade hoppats och trott, säger Wikström.

Nya prioriteringar

Arbetet som minister kräver en hel del och att inte ha tid för återhämtning har varit det som till slut fick Gabriel Wikström att inse att han behöver en paus. Men arbetet som minister menar han inte skiljer sig så mycket från andra jobb.

LÄS MER: Psykisk ohälsa ökar

– Det går bra att vara stressad i perioder, men man måste också hitta tid för återhämtning. I mitt fall var det återhämtningstiden som jag började knapra in på och det var det som ledde till att jag blev sjukskriven. Jag behöver bli hundra procent återställd och det kommer att ta tid, därför behöver jag prioritera lite annorlunda i livet så då valde jag att sluta som minister.

Beslutet att sluta som minister är enligt Wikström något som statsministern och han har diskuterat en tid och i och med det politiska läget just nu blev detta ett bra tillfälle att ta ett steg tillbaka.

”Man blir hög av adrenalin”

Att hantera stress och press i arbetet är den tidigare ministern nog inte ensam om. Han menar att det är något som allt fler måste börja prata om, även om press kan vara en drivkraft kan det också vara problematiskt att ställa för höga krav på sig själv.

– När jag jobbat har det ofta gått bra i stressade situationer, när man är inne i det och dagen rullar på. Man blir lite hög av adrenalin och det är också en del av problematiken. Sedan när man kommer hem, det är då man känner av tröttheten och att man är utmattad. Det gör också att man dopar sig med adrenalin för att det är i arbetet det känns bra, men det har jag märkt är fel väg att gå.

LÄS MER: Sjukvårdsministern Gabriel Wikström sjukskriver sig

Gabriel Wikström anser ändå att hans erfarenheter har hjälpt honom i hans arbete som sjukvårdsminister.

– Att komma ihåg hur det är att vara patient och att tillhöra en väldigt utsatt patientgrupp har varit väldigt viktigt för mig som minister. Det ledde också fram till att jag pratade om min egen ohälsa som ett sätt att bryta det stigma och tabu som finns kring psykisk ohälsa. Kan vi prata om detta tidigare så kan vi också mota problem med psykisk ohälsa i grind, säger Wikström.

Lämnar inte politiken

Wikström vill gärna fortsätta arbetet med att driva frågor om psykisk ohälsa, dels genom att berätta om sina egna erfarenheter men också att i framtiden återvända till politiken.

– Jag kommer fortsätta i någon form att vara politiskt engagerad, jag älskar politiken och brinner för att förändra samhället. Exakt hur jag kommer göra det, det får jag återkomma till.

LÄS MER: Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

Hans främsta fokus just nu är dock att bli återställd och att välkomna tillökning i familjen.

– Nu ska jag i första hand gå i väntans tider då det ska komma en liten bäbis i familjen och sen så får vi se vad jag kommer ta mig för, säger Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.