Foto: Daniel Johansson/SVT

Ygeman: Det finns tydliga tecken

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och hans stab säger sig ha sett tydliga tecken på att aktiviteten runt hans inlägg rörande 5G-teknik är påverkade av Ryssland. Det handlar om en förhöjd andel kommentarer från konton som, enligt ministern, inte agerar normalt.

När Anders Ygeman i november gick ut på Facebook och skrev ett inlägg om 5G blev gensvaret enormt. Två tusen kommentarer varav många negativt inställda till den nya teknologin. I efterspelet riktade digitaliseringsministern sina misstankar mot ryska botar.

Men i stället för botar och andra spår efter ryska nätattacker pekar SVT:s granskning mycket tydligt på att den stora mängden kommentarer kan härledas till en svensk facebookgrupp.

”Har falska profilbilder”

Vi ber digitaliseringsministern förklara vad det var som hände:

– Det är konton som inte interagerar normalt med andra konton. Som inte har profilbilder eller har falska profilbilder, säger han.

Hur ser man att det är en falsk profil?

– Det är profilbilder som kan användas, vid samma profilbild på flera olika individer. Det kan vara en profilbild som finns på kanske 10, 20 eller 100 olika.

Ryssland har agerat tidigare

Något underlag eller utredning av den påstådda attacken finns inte. Anders Ygeman menar man inte har tittat på frågan på det sättet, utan bara konstaterat den misstänkta aktiviteten och att de är belagt att Ryssland tidigare har agerat på liknande sätt.

Men att de agerar i det betyder ju inte att du har utsatts för en rysk nätattack?

– Nej, det kan man naturligtvis hävda, men å andra sidan är det svårt att inte se mönstret av en väldigt mycket större aktivitet kring det här inlägget och se att motsvarande saker har hänt i andra länder och där kopplingar mellan Ryssland och de här aktiviteterna är belagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.