Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT

Ygeman om ”Hesa Fredrik”: Ser mycket allvarligt på händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som felaktigt utlöste larmsignalen ”Hesa Fredrik” under söndagen. Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman (S) händelsen till TT.

”Regeringen ser mycket allvarligt på händelsen” skriver han.

Vid 22-tiden under söndagen startade larmsignalen ”Hesa Fredrik” i Stockholmsområdet. Larmsignalen som testas varje vecka, utan ljud, gav under söndagskvällen ifrån sig tjut.

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev. Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

LÄS MER: SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

Belyser vikten av fungerande rutiner

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterade händelsen skriftligt till TT under måndagen.

”Det är oerhört viktigt att det finns fungerande rutiner för detta. Regeringen kommer därför att ge ett uppdrag till MSB om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm den 9 juli” skriver han.

LÄS MER: Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

När larmsignalen gick av i går var det flera som inte visste vad de skulle göra, något som försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar så här:

”Det är uppenbart att det finns ett behov av att bygga upp allmänhetens kunskap om totalförsvaret”, säger han via sin pressekreterare.

Han påpekar att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått ett sådant uppdrag.

LÄS MER: Därför gick ”Hesa Fredrik” igång

Flera hemsidor nere – otillräcklig kapacitet

Under söndagskvällen låg polisens, MSB:s och SOS Alarms hemsidor nere. Vilket gjorde det svårt för allmänheten att ta till sig av information om det felaktiga larmet.

Enligt försvarsexperten Johan Wiktorin är det otillräcklig kapacitet som ligger bakom den långsamma informationen till allmänheten.

– Man har inte skaffat sig tillräcklig med bredbandskapacitet, de måste tåla mycket överföring. De bör ha samma nivå som de stora dagstidningarna har – minst. När 10.000 personer försöker söka information så är det ingenting jämfört med en överbelastningsattack, säger Johan Wiktorin.

LÄS MER: Kritik efter felaktigt larm: ”Människor blev rädda”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.