Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kommisionären Ylva Johansson berättar om hur hon reagerade på beskedet om Johan Floderus gripande.

Ylva Johansson om fängslade Johan Floderus: ”Blev oerhört rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Floderus, som sitter fängslad i Iran, jobbade tidigare nära den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.

– Han har varit en väldigt viktig kugge i teamet jag har haft omkring mig. Vi vill inget hellre än att så snart som möjligt få hem honom, säger Ylva Johansson till SVT Nyheter.

Över 500 dagar har gått sedan den svenska EU-tjänstemannen Johan Floderus greps i Iran. Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson var tidigare hans chef.

– Han jobbade med mig i ungefär ett och ett halvt år innan han gick vidare till en tjänst i EU:s utrikestjänst för Afghanistan. Han är en otroligt begåvad person, säger Johansson.

Hon beskriver det som en jobbig tid sedan hon fick reda på att Johan Floderus gripits i Iran förra våren.

– Jag blev oerhört rädd, ledsen och orolig. Det är jag fortfarande. Det var ingen som trodde att något sådant här skulle kunna hända. Det var en oerhörd förvåning.

Irans krav: Fångutväxling

Enligt SVT:s uppgifter har Iran begärt att Johan Floderus ska vara en del av en fångutväxling där det iranska målet är att få hem livstidsdömde Hamid Noury, som förra året dömdes i Sverige för mord och folkrättsbrott begångna på 80-talet i Iran. En dom som har överklagats till hovrätten.

Ylva Johansson vill inte uttala sig om vilka kontakter hon tagit eller om specifika detaljer i fallet.

– Det är Sverige och UD som har ansvar för att få honom fri. Men EU har också ett arbetsgivaransvar och EU har en möjlighet att utöva påtryckning. Jag har tagit upp det här med EU:s utrikeschef Josep Borell som har tagit upp de här i alla sammanhang när han företräder EU i kontakter med Iran, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.