Johan Floderus reste till Iran som turist förra våren. Han skulle bland annat hälsa på en vän som var anställd på svenska ambassaden i Teheran.
Men när han skulle lämna landet greps han och sitter nu enligt uppgift inlåst i det ökända Evinfängelset. Anklagelserna mot Johan Floderus gäller spioneri, men enligt experter är gripandet sannolikt en del i ett politiskt spel där Iran vill få till en fångutväxling.
”Vi, Johans familj, är djupt oroade och förtvivlade. Johan blevplötsligt och helt utan grund frihetsberövad på en semesterresa ochhar suttit i Iranskt fängelse i mer än 500 dagar. Vi vet att mångaarbetar hårt för att få honom fri och vi är tacksamma för det.Samtidigt är varje dag en enorm prövning, för oss och framför alltför Johan. Han måste friges och få komma hem omedelbart”, skriver Johan Floderus familj i ett uttalande till SVT Nyheter.
Billström: ”Godtyckligt frihetsberövad”
Enligt SVT:s uppgifter har Irans utrikesminister i samtal med utrikesminister Tobias Billström begärt att Johan Floderus ska utväxlas mot Hamid Noury, som dömdes förra året i Sverige för mord och folkrättsbrott begångna på 80-talet i Iran. Domen har överklagats till hovrätten.
Utrikesminister Tobias Billström uppger för SVT att han varit i kontakt med Iran.
”Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart. Det har framförts, även av mig personligen. I övrigt kan jag inte gå in på några detaljer”, säger Billström i en skriftlig kommentar.
Iran har tidigare genomfört fångutväxlingar med andra länder, nyligen med Belgien. Enligt SVT:s källor diskuterades det i samband med denna utväxling också en eventuell frigivning av Johan Floderus.
Arbetat inom EU
Johan Floderus arbetade med bistånd på EU:s utrikestjänst och har tidigare bland annat arbetat nära den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.
Peter Steno, talesperson på EU:s utrikestjänst, skriver till SVT att de följer fallet och har nära kontakt med svenska myndigheter.
”Detta fall måste också ses i sammanhang med det växande antalet godtyckliga frihetsberövanden som involverar EU-medborgare”.