Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Floderus om tiden i Evin-fängelset i Iran, där han satt fängslad i över två år. Foto: SVT

Johan Floderus om tiden i Evinfängelset i Iran

Uppdaterad
Publicerad

I 790 dagar satt Johan Floderus fängslad i Iran. I Aktuellt berättar han om tankarna i isoleringscellen, om stunden då han insåg att han tagits som gisslan och om livet i Sverige.

– Jag har ofta samma drömmar som jag hade då. Jag är tillbaka, väntar fortfarande på att bli frisläppt, säger han.

Redan första dagen på fångenskapen 2022 bestämde Johan Floderus sig för att fria till sin nuvarande fästman vid sin återkomst till Sverige. Han trodde då att allt bara var ett misstag, att han inte tagits som gisslan av Iran som ville få massmördaren Hamid Noury frisläppt från svenskt fängelse.

Den 15 juni i år landade han till sist med den också fängslade svensken Saeed Azizi på Arlanda, där han också friade.

Johan Floderus fängslad i Iran

Johan Floderus berättar att han åter vant sig vid livet i Sverige, åtminstone under dagtid. På nätterna befinner han sig inte sällan i fängelsecellen igen.

– Då vaknar jag ofta av att jag har stresspåslag, säger han och fortsätter:

– Då känns det väldigt obekant. Var är jag nu? Det är alldeles mjukt – jag ligger i en säng. Det är mörkt – lamporna är inte tända. Det tar en sekund, två eller tre, innan jag inser att det jag drömmer om redan har hänt.

Såg ingen risk med Iranresan

Varken Johan Floderus eller någon annan i hans sällskap som reste till Iran 2022 hade en tanke på att bli tillfångatagna, enligt honom.

– Jag tänkte inte att det fanns någon risk med att åka till Iran. Jag kände inte till rättsprocessen mot Hamid Noury. Iran är känt för att vara ett tryggt land att resa till som turist, säger han.

Han understryker att utrikesdepartementet vid tidpunkten inte avrådde från resor till landet. Avrådan kom till efter att han fängslats.

– Det är lätt att vara efterklok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet