Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hissar föräldrarna en flagga för sonen Johan – för första gången på 790 dagar. Foto: Amanda Johnsson/SVT

Hör föräldrarna berätta om omtumlande dygnet när Johan Floderus släpptes

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år kom samtalet som de väntat på. Mitt under trädgårdsarbetet ringde statsminister Ulf Kristersson.

– Han sade att Johan var släppt och på väg hem till Sverige. Det gick inte att ta in, säger Kerstin Floderus som svarade.

Föräldrarna beskriver de 790 dagarna som en lång mardröm. Johan Floderus var det första de tänkte på när de vaknade och det sista tankarna gick till före Matts och Kerstin Floderus somnade.

– Vi har levt som i ett vakuum och livet sattes på paus. Nu ska vi försöka hitta tillbaka till en vardag igen, säger Matts Floderus.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Den 15 juni kom beskedet att Johan Floderus och Saeed Azizi hade släppts efter en uppmärksammad fångväxling med Iran.

Kom som en överraskning

Matts och Kerstin berättar att de inte har haft insyn i arbetet bakom fångutväxlingen. Därför kom nyheten som en överraskning.

– Vi hade ingen föraning att det var på gång just då. När jag svarade blev jag lika lycklig som förvånad, säger Kerstin Floderus.

Obeskrivlig lycka

Efter samtalet knackade det på dörren och en civil polisbil stod parkerad utanför familjens hus. De vet fortfarande inte vilka personerna var som körde föräldrarna till Arlanda.

– Allt gick så fort. Även resan upp till Stockholm så vi hann inte riktigt tänka. Men väl där och att få se Johan kliva av planet är helt obeskrivligt. En lycka som nästan inte går att förklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet