Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffar Johan Floderus i familjens sommarstuga i Bohuslän. Foto: Amanda Johnsson/SVT

Johan Floderus om de 790 dagarna i fångenskap i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Isolerad i en cell på 12 kvadratmeter där ljuset var tänt dygnet runt. När han skulle lämna den var det med ögonbindel. Efter 790 dagar i det ökända iranska Evinfängelset försöker Johan Floderus nu hitta tillbaka till livet.

– Jag är väldigt lycklig, men tar en dag i taget.

Västkustbrisen drar in på familjens veranda. Det var hit Johan Floderus drömde sig bort och längtade efter under dagarna som oskyldigt gripen och häktad av Iran.

– Det är svårt att sätta ord på känslorna och jag vet inte hur man förväntas må efter en sådan här upplevelse. På dagarna inser jag att jag kommit hem, men på nätterna vaknar jag och tror att jag är kvar där, säger han.

Johan Floderus fängslad i Iran

Greps på flygplatsen 2022

EU-tjänstemannen Johan Floderus var på en privat resa i Iran tillsammans med några vänner. Han hade besökt Iran flera gånger tidigare, både privat och genom jobbet.

Den här gången besökte han en god vän som jobbade på den svenska ambassaden och hade en inbjudan därifrån. Men på flygplatsen på väg hem den 17 april 2022 greps han och när planet lyfte var Johan Floderus säte tomt.

– Det var början på en händelseutveckling som jag inte hade kunnat föreställa mig i mina värsta mardrömmar. Att jag skulle bli en bricka i ett cyniskt spel.

Yrkade på dödsstraff

I december 2023 inleddes rättegången och Iran anklagade Johan Floderus för spioneri och för att ha ”konspirerat med Israel och världsomfattande korruption.” I slutet av januari yrkade åklagaren på dödsstraff.

– Det är helt grundlösa anklagelser och jag har aldrig begått något brott. Även om jag visste att det var ett sätt att sätta press på Sverige var det såklart väldigt obehagligt.

Johan Floderus berättar om den ständigt upplysta 12 kvadratmeter stora cell han vistats i. Under flera månader isolerad och när han väl fick lämna den var det med ögonbindel.

– Varje dag är en dag närmare läkning och vad framtiden innebär nu vet jag inte riktigt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet