Ahmadreza Djalali greps i Teheran den 25 april 2016.
– Nyligen firade min familj sin nionde jul och nyår utan mig. Min son var bara fyra år när jag greps, i dag är han 13 år.
I ett fyra minuter långt inspelat telefonsamtal från Evinfängelset berättar den svensk-iranske läkaren och forskaren i katastrofmedicin om sin tid i vad han beskriver som en fruktansvärd cell och om hur hans hälsa sviktar allt mer.
Tidigare bilder från fångenskapen vittnar om en drastisk viktnedgång. Nu berättar Ahmadreza Djalali att han bland annat lider av magkatarr, gallsten och hjärtrytmrubbningar som skulle kunna leda till hjärtstopp.
– Efter fångutbytet verkar inställningen vara densamma som tidigare. Vi fortsätter höra att svenska myndigheter följer mitt fall, men i realiteten har inga förbättringar skett och inga åtgärder har vidtagits för att ta hem mig.
”En andra klassens medborgare”
Djalali var inte del av den uppmärksammande fångutväxlingen i juni, när svenska Johan Floderus och Saeed Azizi släpptes fria i utbyte mot iranska Hamid Noury, som dömts för folkrättsbrott.
I en kommentar till SVT skriver utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) att hon känner med Djalalis anhöriga och att arbetet för honom fortgår ”med oförminskad styrka”.
”Upprepade gånger har vi framfört till Iran att dödsdomen under inga omständigheter får verkställas. För att inte riskera att förvärra situationen för Ahmadreza Djalali går vi inte in på närmare detaljer i regeringens arbete.
Regeringen och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi. Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls, de erkänner honom inte som svensk medborgare eftersom han endast var iransk medborgare när han greps.
Djalali greps också långt före Hamid Noury greps i Sverige och därmed av andra skäl än att vara en bricka i Irans cyniska spel för att få Noury släppt från Sverige.”
Greps under föreläsningsresa
Ahmadreza Djalali var under åtta år forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Det var under en föreläsningsresa i Iran som han greps och anklagades för att spionera för Israel.
Ett år senare dömdes han till döden i en rättegång som fått stark kritik av bland andra EU och FN då flera erkännanden gjordes under tortyr.