I intervjun med Ylva Johansson (S) tog BBC upp en kommentar som Nigel Farage, före detta partiledare för UKIP, sa. Han hävdade att Stockholm är ”våldtäktshuvudstaden i Europa, eller kanske till och med i hela världen” och att detta skulle bero på att Sverige tagit emot ett stort antal asylsökande unga män.
– Då skulle jag säga att han inte vet vad han pratar om, sa integrationsministern till BBC.
– När vi gör undersökningar om kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella ofredanden kan vi se att nivån går ner, ner, ner fortsatte hon.
Efter invändningar från bland andra moderaten Elisabeth Svantesson och centerpartisten Staffan Danielsson medger integrationsministern att hon hade fel, skriver Aftonbladet. Elisabeth Svantesson kallade bland annat Ylva Johanssons agerande i BBC för ”fake news”.
Andelen utsatta kvinnor har stigit
Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet har antalet sexbrott ökat under senare år. De senaste tre åren har det skett en tydlig ökning av andelen personer som uppger att de har blivit utsatta för sexualbrott, samtidigt som ökningen av polisanmälda sexualbrott mattats av. Enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin beror de motstridiga siffrorna på att källorna pekar åt olika håll.
– Vi lägger pussel när det kommer till sexualbrott. Vi använder Nationella trygghetsundersökningen och polisanmälda brott som huvudkällor och de visar lite olika. Sedan använder vi sjukvårdsdata som komplement, sa hon till SVT Nyheter tidigare i veckan.
Enligt Nationella trygghetsundersökningen har personer som säger sig ha blivit utsatta för sexualbrott legat stabilt, strax under 1 procent, sedan 2005. Men 2013 började siffran att öka och 2015 låg andelen på 1,7 procent.
Sexuella ofredanden ökar
När det gäller polisanmälda sexualbrott har ökningen stannat av sedan 2011, därefter har antalet polisanmälda våldtäkter legat på 6.000-6.500 fall per år. Däremot fortsätter sexuellt ofredande att öka.
– Sjukvårdsdata som fångar de grövsta övergreppen har också legat stabilt de senaste åren, det är inte de grövsta brotten som ökar, sa Klara Hradilova Selin till SVT Nyheter.
”Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt”, skriver integrationsministern i en kommentar till DN.