Marcus Dübois är youtuber med över 180 000 prenumeranter och crossförare. För honom började tablettberoendet till följd av flera smärtsamma skador efter farliga hopp och stunts på motorcykel, berättar han.
– Jag snittade två olyckor om året från att jag var 14 år. Och varenda gång satte de mig på smärtstillande, säger han i programmet.
Opioider orsakar flest narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. Bland opioider finns både illegala droger som heroin, men även olika smärtstillande läkemedel som används inom sjukvården.
Oklart hur många som är beroende
Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Lunds universitet och har forskat om bland annat behandling av opioidberoende. Enligt honom är det svårt att veta hur många som utvecklat ett beroende efter att ha fått smärtstillande läkemedel utskrivet från vården.
– De allra flesta som får opioider utskrivna från sjukhuset blir inte beroende, men har man nära släktingar som har haft ett opioidberoende så ska man vara väldigt försiktig med att använda den typen av preparat, säger Björn Johnson, och tillägger att opioidberoende är den typ av beroende där ärftlig risk har störst betydelse.
Många unga fastnar efter tramadol
Många unga som fastnar i ett beroende gör det efter att ha köpt exempelvis det smärtstillande läkemedlet tramadol som också är en opioid, berättar Björn Johnson.
– Det som gör opioiderna extra farliga är risken för överdos. Överdosrisken beror på att om du får för mycket opioider så dämpar den andningen. Risken blir extra stor när man kombinerar med andra dämpande preparat som lugnande tabletter, sömntabletter eller alkohol.
Se Marcus Dübois: Smärtan & beroendet i SVT Play.
BEHÖVER DU STÖD ELLER HJÄLP?
Vårdguiden: 1177
Mind Självmordslinjen 90101
Jourhavande medmänniska 08-7021680
Vid akuta behov ring 112