– Nu har jag lärt mig. Man måste prata om döden, testamentet, vita arkivet, skriva ner allt. Förbereda allt man kan så att det blir lättare för de som är kvar, säger Zara i den nya SVT-serien Allt går i arv.
När hon träffade sin man hade han redan barn från ett tidigare förhållande. De gifte sig och skrev med hjälp av en jurist ett testamente som specifikt fastslog att “den gemensamma bostaden och bohaget ska tillfalla den efterlevande på dennes lott”. Efter att ha kämpat med sjukdom under en lång tid dog Zaras man.
Måste sälja huset
Bonusbarn, eller så kallade särkullbarn, har rätt att få ut hälften av sitt lagstadgade arv (laglott) direkt. Om Zara och hennes man istället hade haft gemensamma barn så skulle allt först tillfallit Zara, för att sedan gå vidare till barnen efter hennes död.
– Jag måste sälja huset för att betala barnen deras arv. Jag har inga besparingar och banken godkänner inte mig för att ta över hela lånet på huset, säger hon i Allt går i arv.
– Testamentet betyder inte att den efterlevande kan vara trygg i att kunna bo kvar. (Särkull-) Barnen är alltid berättigade att få ut sitt arv. Då måste det finnas annan egendom som täcker upp och kompenserar barnen, antingen i dödsboet eller hos den efterlevande, säger Tobias Peedu, advokat.
”Arvtvister vanligare”
Tobias Peedu har jobbat med familjerätt i över 20 år och upplever att arvstvister blir vanligare.
– Det tror jag delvis hänger samman med att det blir vanligare med familjekonstellationer som inte är den vanliga kärnfamiljen, utan det finns både bonusbarn och särkullbarn, säger han.
Vill du veta mer om arv? Första avsnittet av Allt går i arv sänds i SVT1 klockan 20:00 och hela serien finns redan nu på SVT Play.