Helena Sundén är generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Hon poängterar att Norrporten är ett pensionsägt bolag:
– Som ägt av folket så är det hela svenska folkets förtroende man förvaltar och det väger väldigt tungt. Man ska inte försätta sig i situationer att det här förtroendet på något sätt kan ifrågasättas, säger hon till SVT Mittnytt.
Anonymt telefonsamtal
Rykten om en uppgjord affär har funnits under en längre tid och pensionsägda Norrporten uppger att man utrett. I januari 2013 får Norrportens styrelse ett PM som behandlar en rad uppgifter med anledning av ett ”anonymt telefonsamtal till vd för Sjätte AP-fonden”
Samtalet ledde till en granskning i sju punkter varav överlåtelsen av fastigheten i Nackdsta är en. Den slutsats som dras är att ”det förefaller uteslutet att de nya ägarna av Norrvidden skulle sälja Nackstafastigheten till Probonabolaget till ett underpris”.
Utred korruptionsrykten
Alla turer är inte utredda, men den granskning Mittnytt gjort visar att försäljningspriset var ett kraftigt underpris och att såväl Norrporten som Norrvidden kan ha gjort en dålig affär. Köpare var i slutänden sonen till Norrportens dåvarande vd, Anders Wiklander.
– Det är inte olagligt att göra en dålig affär men tittar man på vad som kan ses som en muta eller falla inom ramen för korruption så krävs inte särskilt mycket för att man ska ha passerat den tröskeln. Det som kan ses som en dålig affär bör redas ut så att det inte kan röra sig om ett mutärende, säger Helena Sundén.
Institutet Mot Mutor är en ideell näringslivsorganisation som inrättades 1923. IMM har till uppgift motverka användningen av mutor och andra otillbörliga förmåner.