Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israels tidigare premiärminister Ehud Barak menar att det är nödvändigt att besegra Hamas för att nå lösning på konflikten. Foto: Anthony Anex/AP/TT

Israels tidigare premiärminister: Så kan fred uppnås på Gazaremsan

Publicerad

Sedan krigets tidigaste dagar har Israel talat om en markinvasion av Gazaremsan. Ehud Barak, Israels tidigare premiärminister, menar att Israel inte kommer kunna vinna utan en markinvasion. Men han har också en plan för att skapa varaktig fred.

Ehud Barak har varit premiärminister, såväl som utrikes- och försvarsminister i Israel. I söndagens Agenda berättar han att medan han sällan använder ordet ”oundvikligt” när det kommer till krig, är han tämligen säker på att markinvasionen snart är ett faktum.

– Eftersom vi inte kan slå ut Hamas militära förmåga från luften, kommer vi behöva sätta in många tusen stövlar på marken, säger han.

Enligt Ehud Barak kommer markinvasionen inledas inom två eller tre dagar. Och enligt IDF kommer bombningarna av Gaza att trappas upp under de kommande dagarna för att förbereda för marktrupperna.

– Det kan ta tid, och det kommer att orsaka förluster av människoliv. Så är det i krig, säger Ehud Barak.

Ehud Baraks plan för fred

Många ställer sig nu frågan hur fred ska kunna uppnås och bibehållas i området.

Ehud Baraks lösning går ut på att Israel tar kontroll över Gazaremsan och besegrar Hamas, för att sedan överlåta Gaza till en slags fredsstyrka bestående av de närliggande arabländerna under en kort period. Efter det ska Gazareman kunna återlämnas till den palestinska myndigheten.

– Det är en idé som var ogenomförbar för 15 år sedan, men som nog är genomförbar nu, säger Ehud Barak.

”Palestinska myndigheten måste stärkas”

Enligt Bitte Hammargren, journalist och författare specialiserad på Mellanöstern, kommer den sortens lösning vara svår att genomföra. Hon ifrågasätter tanken att de närliggande arabstaterna skulle vilja gå in i Gaza som en fredsbevarande styrka.

Hon menar även att freden kommer vara möjlig först när den palestinska myndigheten på Västbanken stärks. Den har försvagats, säger hon, på grund av Israels bosättningspolitik, samt den politik Israels president Benjamin Netanyahu har fört.

– Netanyahu har medvetet försökt förminska den palestinska myndigheten, och president Mahmud Abbas handlingslinje för att slippa prata om en tvåstatslösning. Samtidigt har han stärkt Hamas under många års tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.