På torsdagen meddelade Göran Hägglund sin avgång som partiledare. På fredagen träffades Kristdemokraternas partistyrelse för att fastställa datum för det extra riksting som ska välja en ny partiledare.
Efter en stundtals livlig diskussion föll valet på 25 april , då såväl ny partiledare som ny partistyrelse ska väljas.
Hela partistyrselsen ställer sina platser till förfogande, även två nya viceordföranden ska väljas.
Göran Hägglund ville, enligt vad SVT Nyheter erfar, föreslå 18 april för sin formella sorti, vilket skulle ha gett valberedningen ungefär lika lång tid på sig som den hade då Alf Svenssons efterträdare skulle utses.
Vill se en öppen process
Men det fanns de inom KD som ville se en helt annan, mer öppen process som också skulle få ta längre tid. Till dem hörde en av de favorittippade kandidaterna, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor.
– Jag hoppas på en öppen process, mer lik den vi har sett i till exempel Centerpartiet där flera kandidater faktiskt vågar kliva fram och berätta vad man har att bidra med till partiet, sa hon i Gomorron Sverige i SVT i morse.
Process utan antagonism
Även ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal ville att kandidaterna skulle ställas mot varandra i ett öppet race.
– Det finns många skickliga företrädare från vårt parti, vem som blir vår nästa partiledare bör avgöras i efter en öppen och omfattande process utan antagonism, skriver hon i dag i Dagens Samhälle.
Falangstriderna i dagen
Risken med en öppen process är att falangstriderna kommer i dagen. Den moralkonservativa, konfessionella delen av partiet har visserligen försvagats sedan Mats Odell förlorade partiledarstriden men de kan se en möjlighet att stärka sina aktier igen när Göran Hägglund försvinner.
Särskilt om de samarbetar med den mer politiskt konservativa delen av partiet, ett samarbete som var en viktig förklaring till att Mats Odell vågade utmana Göran Hägglund på ett extra riksting 2012.
Andra ligger bättre till
Om partiet istället väljer att låta valberedningen vaska fram en huvudkandidat ligger de som redan i dag finns nära den nuvarande partiledningen bättre till, som till exempel partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, gruppledaren Emma Henriksson och den ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed.
Acko Ankarberg Johansson har, enligt SVT Nyheters källor, ett starkt stöd internt. Särskilt bland partidistrikten ute i landet, som ju till sist är de som avgör frågan. Det som talar emot henne är att hon saknar riksdagsplats, vilket är särskilt viktigt för ett litet parti som behöver alla plattformar som står till buds för att synas.