• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jan Scherman kritisk mot polisen: ”NMR flyttar fram gränserna men det görs inget”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare TV4-chefen Jan Scherman är en av dem som under förra årets Almedalen stötte på NMR i Visby. Träffen och intervjun fångades i SVT:dokumentären ”Länge leve demokratin”. Scherman riktar nu skarp kritik mot polisen efter att de gett den nazistiska organisationen utökat tillstånd.

– Polisen kunde sagt nej, men det gjorde man inte, säger han.

Efter att det kommit in en sen ansökan till polisens tillståndsenhet på lördagen har nazistiska NMR fått tillåtelse att stå fem timmar om dagen mellan 3–8 juli på Södertorg i Visby. Där har de bland annat rätt att sätta upp en talaranläggning och dela ut flygblad. Vid samma torg har RFSL och RFSL ungdom en lokal där de har planerat en mängd programpunkter.

Nu väljer RFSL ungdom att helt ställa in sin medverkan på Almedalsveckan till följd av polisens beslut. De är oroliga för sin egen säkerhet.

– Jag vill aldrig behöva ringa en förälder och säga att deras barn blivit nedslaget av nazister, säger organisationens ordförande Frank Berglund.

”Flyttar fram sina positioner”

Jan Scherman gjorde nyligen en dokumentärserie om läget för demokratin i Sverige (Länge leve demokratin finns på SVT Play, men sänds också i repris med start imorgon tisdag 21:50 i SVT 2).

Ur ett demokratisk perspektiv oroas han över polisens agerande gentemot den nazistiska organisationen NMR.

– Jag förstår att de hoppar högt av glädje för att de kan flytta fram sina positioner. De flyttar fram gränserna men det görs ingenting åt det, säger han.

Vid Almedalsveckan förra året togs beslutet att NMR skulle få närvara och för sin dokumentärserie besökte Scherman NMR:s tält för att göra en intervju om demokrati – men möttes av antisemitiska uttalanden. En händelse han polisanmält. Se träffen i klippet ovan.

Han är kritisk till att de nu får tillåtelse att ha sin verksamhet på Södertorg.

– Problemet med det här är att polisen under lång tid demonstrerat en häpnadsväckande passivitet och ovilja att ingripa mot lagbrott när nazister har tillstånd och sammankomster. Förra året är ett typexempel på det.

”Ingrep inte förra året”

Polisen är av en annan åsikt.

– Vi kan inte gissa att brott begås på förhand. Hetsar eller ofredar man eller begår ett brott, kommer vi ingripa, har polisens biträdande kommenderingschef Elisabeth Anestad tidigare sagt till SVT Nyheter.

Ett uttalande Jan Scherman inte ger mycket för.

– Förra året ingrep de ju inte. Det är olagligt att skandera hell seger, som NMR gjorde i Almedalen förra året, men polisen gjorde inget. De har ingen trovärdighet när de säger att de ska ingripa.

”Alla ska kunna uttrycka sin åsikt”

SVT Nyheter har sökt polisen för att de ska få chans att bemöta kritiken men de säger att det inte finns någon som kan lämna en kommentar och hänvisar istället till ett pressmeddelande på sin hemsida:

”Det finns endast möjlighet att säga nej om den önskade platsen inte är ledig eller om det finns överhängande risk för svårare oordning eller svårare trafikstörningar.

Polisen har en kommendering i Almedalen varje år. Målen med den är att se till att alla ska kunna uttrycka sin åsikt och att ordning och säkerhet ska råda.

– Vi tar människors oro på allvar. Det kommer att vara poliser på plats och vi har dialog med de berörda och de som eventuellt känner sig oroliga, säger Elisabeth Anestad.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.