Här har tusentals gamla slipers lämnats i diket utefter järnväg i Traryd

Publicerad

När järnvägsföreningen Skåne-Smålands Järnvägsförening i maj i år bytte ut alla gamla järnvägsslipers på sin järnväg genom Traryd så lämnades de gamla i diket. Nu är grannarna till järnvägen oroliga för att det ska börja läcka gifter ut i naturen.

Skåne-Smålands Järnväg är en förening som kör museitågtrafik på den gamla järnvägen som gick mellan Kärreberga i Skåne och Värnamo i Jönköpings län.

När föreningen tidigt i våras skulle byta alla gamla slipers på banan genom Traryd var det något som gick snett och allt avfall blev kvar i diket längs med spåret.

Markaryd

Joel Strandberg bor invid järnvägen och han är i dag orolig för att det ska läcka ut gifter i naturen.

– Det är kreosot och andra gifter som vi tror kan rinna ut i naturen och så sedan vidare ut i Lagan. Vi som bor här är oroliga, säger Joel Strandberg.

Trädgårdar som svämmar över

Några av grannarna till spåret i Traryd har också efter det att föreningen lämnat skräpet i diket fått problem med översvämmade trädgårdar och vatten i sina källare. De tror nu att det kan bero på att skräpet i diket stoppar upp vattnet från att rinna vidare.

– När regnet kommer och det trycker på så kommer det ner vatten i trädgården, och vi vet inte vad det innehåller. Vattnet luktar också illa. Om det är från de gamla eller nya sliperserna vet jag inte, säger Merja Lantz, som bor vid spåret.

Ingen som bryr sig

Villaägarna vid järnvägen känner att ingen lyssnar på dem och tar deras oro på allvar. Joel Strandberg äger också marken på andra sidan järnvägen där diket går och han skräder inte med orden om vad han känner.

– Tänker man på hur samhället ser ut i dag med alla miljöproblem så tycker jag att det här är för jävligt. 

KLIPP: Föreningens svar efter kritiken – trasigt spår vid lokstallet har ställt till det.

Kreosot och järnvägssliprar

• Kreosot används idag för industriell impregnering av järnvägssliprar samt el- och telefonstolpar.

• Idag får kreosot bara användas av yrkesfolk med specialutbildning

• Användningen av kreosot begränsades först på 1980-talet.

• Kreosot är klassificerat som cancerframkallande och innehåller flera ämnen som har hälsofarliga egenskaper.

• Flera ämnen som ingår i kreosot är långlivade, kan lagras i levande vävnad och är giftiga. För dessa ämnen gäller generellt att de är farliga under lång tid efter träets behandling.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet