När nu saudistödda regeringsstyrkor närmar sig staden har Guterres hållit ett möte med Jemens utrikesminister Khaled Alyemany, rapporterar nyhetsbyrån AFP från FN-skrapan i New York, och satt sitt sändebud Martin Griffiths i ”intensiva förhandlingar” för att undvika en stor strid.
Hamnstaden vid Röda havet har kallats Jemens Aleppo – den stad som för många har blivit synonym med det syriska krigets fasor. Men konflikten i det fattiga landet på Arabiska halvöns spets röner sällan lika stor uppmärksamhet, trots att den av FN har beskrivits som den värsta humanitära krisen i världen.
Och för de 8,4 miljoner människor som står på randen till svält i Jemen är al-Hudaydah (Hodeidah) en viktig livlina. Staden är landets kommersiella hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsleveranser passerar dess hamn. Men den senaste tidens allt mer intensiva strider mellan Huthirebellerna och styrkor stödda av den saudiskledda militäralliansen tornar upp sig som oroväckande moln på en redan dyster horisont.
Striderna närmar sig
I helgen rasade kriget bara några mil utanför stadens utkanter, och oron växer för att en attack är nära förestående.
-Tillgången till hamnen är den viktigaste frågan i al-Hudaydah. De flesta organisationer är beroende av den för att få in hjälp som mat och mediciner, eftersom det inte finns någon fungerande flygplats, säger Alma Hashem, som arbetar för en internationell hjälporganisation, till TT från Sanaa.
Huthirebellerna tog kontroll över staden 2014 och den saudiskledda alliansen hävdar att de använder al-Hudaydah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran. Alliansen har även utsatt al-Hudaydah för blockad, vilket enligt hjälporganisationer har bidragit till att så oerhört många jemeniter nu riskerar svält. Över 22 miljoner människor är i behov av någon form av hjälp, enligt FN.
FN har varnat för att en attack mot eller belägring av al-Hudaydah skulle innebära en extrem och oacceptabel risk för civilbefolkningen. ”I värsta fall är vi rädda för att så många som 250 000 människor kan komma att förlora allt – till och med sina liv”, skriver Lise Grande, FN:s humanitära samordnare för Jemen, i ett uttalande.
Inget slut
Flera tidigare ansträngningar för att sätta stopp för det över treåriga kriget har misslyckats. Enligt jemenitiska politiska källor går Martin Griffiths medlingsförsök ut på att få Huthirebellerna att lämna över hamnen till världsorganisationen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Den bredare fredsplanen från FN innebär att rebellerna uppmanas att lämna från sig sina robotar i utbyte mot att den saudiskledda alliansen upphör med sina bombningar och en uppgörelse om en övergångsregering, enligt utkast och källor som Reuters har tagit del av. Internationella bedömare och jemeniter följer nu noga utvecklingen kring al-Hudaydah – som sannolikt kommer att få stora konsekvenser för kriget i Jemen i stort.