Ett år har passerat sedan terrordådet på satirtidningen Charlie Hebdo i den franska huvudstaden Paris, då två bröder stormade in på tidningsredaktionen och sköt ihjäl elva personer. Orsaken till dödsskjutningen var att tidningen publicerat en karikatyr på profeten Mohammed.
Terrordådet har lett till självcensur och skadat yttrandefriheten i landet. Det säger journalist och Frankrikekännaren Ingmarie Froman:
– Folk är försiktigare med att trycka i tidningar, att trycka karikatyrer.
På Charlie Hebdo har medarbetare lämnat tidningen självmant till följd av attentatet.
– En av de mest kända tecknarna har lämnat, till exempel. Han sade i våras att han aldrig mer skulle teckna en karikatyr av Mohammed, säger Ingmarie Froman.
Fler vapen i omlopp
Två dagar efter dödskjutningen på tidningen togs flera personer som gisslan i en judisk mataffär i östra Paris, varav fyra kunder dödades. Terrorattentaten har satt djupa spår hos fransmännen och är en väckarklocka för Europa, säger terrorforskaren Hans Brun:
– Vi har en ny situation i Europa. Tillgången till militära vapen är helt annorlunda i dag, än om man jämför med terrorismen på 70-talet som var mycket mer centraliserad och mycket mer lokalt knuten till vissa lokala konflikter, säger han.
Ingen kommer undan
Terrorn kan ske var som helst och ingen kan skydda sig till hundra procent, säger Hans Brun:
– Det finns alltid måltavlor, det finns alltid en restaurang, det finns alltid en fotbollsmatch. Nu är allmänheten en måltavla, det var den inte i Europa under 70-talet.
Fler attentat att vänta
Sjunde januari är en svart dag för Frankrike och terrorforskare Hans Brun ser inte heller någon ljus framtid under 2016, varken för Frankrike eller Europa som helhet:
– Det finns en risk att länder i Europa drabbas. Och där står Frankrike och England i en särklass, säger han.