Enligt de senaste siffrorna från år 2017 från Statistiska centralbyrån lever 147 000 barn i en utsatt ekonomisk situation. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Julen en tuff period för familjer i en utsatt ekonomisk situation

Publicerad

Julen är en ansträngd tid för många och extra jobbigt är det för de familjer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation. Under nästa vecka kommer 550 familjer att bege sig till Stockholms stadsmission, Unga station Söder, för att hämta en julklapp och julmat.

Enligt de senaste siffrorna från år 2017 från Statistiska centralbyrån lever 147 000 barn i en utsatt ekonomisk situation. Det betyder att de inte har tillräckligt med pengar för att täcka basbehoven, så som mat, boende, el, försäkringar med mera. Under julen blir det tydligt för många föräldrar att ekonomin inte går ihop.

– Man väntar till exempel med att köpa prinskorv till efter jul och köper vanlig grillkorv istället, så får barnet äta sin prinskorv efter jul för då säljer de ut den, säger föräldern Maria.

Även Johanna som är ensamstående med tvåbarn i förskoleålder vittnar om hur tufft det kan vara att inte kunna ge sina barn det de behöver.

– Man känner sig extremt dålig som förälder. Man känner att man sviker sina barn, säger Johanna.

550 familjer hämtar julklapp och julmat

Under nästa vecka kommer 550 familjer att bege sig till Stockholms stadsmission, Unga station Söder, för att hämta en julklapp och julmat.

– Ni vet förväntningarna man känner inför julen och om man då som förälder känner att man inte har råd att köpa mat eller julklappar till sina barn då kan det bli stressande, förklarar Erica Sandin, enhetschef på Unga station Söder.

Och behovet finns inte bara nu.

– Vi uppmärksammar det nu, och det är fint men behovet finns hela tiden, avslutar Sandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.