Karsudden gör egen utredning av rymningsförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte informerat ansvariga vid Karsuddens rättspykiatriska sjukhus om vilken typ av tillhygge som en patient använde vid torsdagens rymningsförsök.

– Jag har bett polisen om att få en bild av vilket föremål han ska ha hotat med. Om han använde något som kommer från vår verksamhet så måste vi se över våra rutiner ännu noggrannare. Men polisen har fortfarande inte hört av sig till mig om vilken typ av föremål det var, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus, till SVT Sörmland.

Det var i torsdags eftermiddag som en patient i 20-årsåldern sprang ifrån sin vårdare på sjukhusområdet. Polisen larmades till platsen för att hjälpa till. Men när patienten skulle omhändertas försökte han göra utfall mot polisen med ett vasst, knivliknande föremål. Polisen avlossade två skott som träffade patienten. Han fördes med ambulans till Mälarjukhuset, där han fortfarande vårdas men hans tillstånd uppges vara stabilt, enligt Malin Lotterberg.

– Det som vi vill få reda på är exempelvis om föremålet är något som patienten har lyckats tillverka inne på sjukhuset eller om han har plockat upp det från marken, säger Malin Lotterberg.

Det pågår flera parallella utredningar av rymningsförsöket. Dels pågår en förundersökning om försök till mord och olaga hot, dels görs en internutredning av polisens ingripande. Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus arbetar med en egen anmälan om rymningsförsöket som ska lämnas in till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO.

– Jag kommer att göra en anmälan om brister i säkerheten den ska vara klar så fort som möjligt, men senast två månader efter det att rymningsförsöket inträffade. I väntan på att vi vet vilket föremål som användes får jag titta på själva agerandet när patienten lyckades sprang ifrån sin vårdare, säger Malin Lotterberg.

SVT Sörmland har sökt ansvariga på Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.