• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emin Duraks lägenhetsköp gick inte som han hade hoppats. Foto: SVT

Utvisade Emin tvingas köpa en lägenhet i Sverige han inte har råd med

Uppdaterad
Publicerad

Emin Durak ville köpa en lägenhet till sig och sin flickvän, men en knäoperation och en arbetsgivares misstag gjorde att drömmen blev till sand, och Emin har nu utvisats till Turkiet. Men trots det, och trots att lägenhetsbygget blev försenat stäms han nu på drygt 3,5 miljoner kronor.

I början av 2016 var livet på topp för Emin Durak. Han hade bott i Sverige i flera år, hade jobb, var engagerad i flera kulturföreningar och hade en flickvän. 

Då bestämde han sig för att köpa en av Peab:s nyproducerade lägenheter i Arenastaden i Solna, en tvårumslägenhet för 3,5 miljoner kronor, som skulle vara klar ett par år senare. 

Plus granskar bostadsaffärer

– Vi bodde i en liten lägenhet och hade planer för framtiden så därför ville jag köpa lägenheten, säger Emin Durak till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Livet förändrades

Men det blev inte som Emin tänkt sig. I förhandskontraktet står det att lägenheten skulle upplåtas till honom kvartal fyra 2017. Men byggbolaget Peab och bostadsrättsföreningen som de startat kunde inte leverera som avtalat eftersom bygget blev försenat.

För Emin hopade sig problemen. Hösten 2017 blev han inlagd på sjukhus och knäopererad. Dessutom blev han uppsagd från sitt jobb och relationen med flickvännen tog slut.

Försökte hoppa av

I mars 2018, alltså flera månader efter den avtalade tiden för upplåtelse, skulle Emin få köpa lägenheten. Men Emin Durak försökte hoppa av förhandsavtalet, och han ville inte skriva på det nya upplåtelseavtalet eftersom han inte längre hade någon möjlighet att köpa lägenheten. 

– Men det gick inte. Både mäklaren och Peab sa till mig att jag måste skriva under upplåtelseavtalet. Annars skulle jag bli skadeståndsskyldig, säger Emin Durak.

– Så jag skrev på för att vara samarbetsvillig och hoppades vi kunde komma överens senare.

Utvisad ur landet

Men efter att Emin skrivit på upplåtelseavtalet blev det inte lättare. Varken Peab eller bostadsrättsföreningen ville gå Emin Durak till mötes. Istället hotades han av skadestånd och att de skulle stämma honom på de 3,5 miljoner kronor som lägenheten kostade.

Emin Duraks problem blev bara värre. I januari 2019 blev Emin Duraks ansökan om nytt uppehållstillstånd avslagen eftersom en tidigare arbetsgivaren inte tecknat rätt försäkring för honom flera år tidigare.

Och i april 2019 kom ett brev från Nacka tingsrätt. Den Peab-startade bostadsrättsföreningen hade stämt honom och nu väntar förhandlingar i tingsrätten.

“Jag har mått väldigt dåligt”

Peab vill inte kommentera detaljer i Emins fall, men menar att de inte agerat felaktigt och att avtalet är bindande.

– Jag har mått mycket dåligt under hela den här processen. Det är som Kafka skriver: det är någon stort mäktigt kraft som vill mig något, säger Emin Durak till Plusredaktionen.

– Men jag kan inte betala även om jag förlorar i tingsrätten. Jag kan inte köpa lägenheten. Jag får inte ens vara i Sverige.

I somras var Emin tvungen att lämna Sverige och han vet inte ens om han får komma in i landet igen inför den rättstvist som väntar.

Se mer om försenade bostadsbyggen och hör missnöjda köpare i Plus tisdagen den 1 oktober.

Förhandsavtal

Förhandsavtal gällande nyproducerade bostadsrätter regleras av bostadsrättslagen. Avtalen är bindande men konsumenten kan häva avtalet om upplåtelsen blir skäligen försenad på grund av föreningens försummelse.

Det finns ärenden som avgjorts i tingsrätten. Men rättsläget är oklart eftersom domarna är olika och ledande bostadsjurister i Sverige är oense om hur lagen ska tolkas och när en konsument har rätt att häva ett förhandsavtal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet