Nybyggd Limöbåt kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Skärgårdstrafiken i Gävlebukten är ute på upphandling. Det nuvarande kontraktet med redaren som kör till Limön och Furuvik i dag upphör att gälla efter den här säsongen.

För att trygga trafiken på sikt och möjliggöra för en helt ny båt vill Gävle kommun teckna ett avtal på 15 år den här gången.

– Ja, vi har valt en längre avtalsperiod på grund av att vi vill göra det möjligt för entreprenörerna att antingen köpa in en befintlig båt eller bygga en helt ny, säger Marie Grew, tf trafik- och tillståndschef på Gävle kommun. Och då behövs en längre tid för att man ska få lån.

15 aktuella båtar

Konkurrensen är begränsad konstaterar kommunens utredare i en omvärldsanalys. Som hittat 15 båtar som skulle kunna vara aktuella i Sverige, fem av dess rederier säger sig vara positiva. Bland annat den nuvarande.

Sista dag på att lämna in ett anbud är den 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.