Beckolja har flutit i land på Limöns södra sida. Foto: Emma Åhlström/SVT

Så sprider sig oljan från Skutskär i Gävlebukten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen berättade SVT Gävleborg att förra veckans oljeutsläpp från fabriken i Skutskär har spridit sig till öarna i Gävlebukten. Under onsdagen var Gävle kommunen ute och letade olja i områden där många människor har sina fritidsboenden.

Det var boende på Limön utanför Gävle som larmade om att beckolja flutit i land på ön. 

Gävle kommun är nu ute och kartlägger hur oljan från Skutskär har spridit sig. Ett arbete som kommer att hålla på hela veckan.

På onsdagen inventerades bland annat områden kring Limön, Gråsjälsbådan, Eggegrund och Vitgrund. Och här har olja i alla fall hittats på de två förstnämnda.

– Det måste var säker 50-100 kilo här på Limön. Oljan har klibbat ihop sig som ett stort tuggummi, säger Thomas Lundberg, arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle kommun.

Thomas Lundberg och Peter Prim från Gävle kommun kartlägger oljespridningen på öarna utanför Gävle. Hunden heter Tindra. Foto: Emma Åhlström/SVT

Stort oljeläckage

Det var i onsdags förra veckan som beckolja läckte ut från Stora Ensos fabrik i Skutskär. Det var ett läckage i en oljevärmare.

Bolaget säger att det handlar om 7000 -10 000 liter olja. En stor mängd blev kvar i hamnbassängen vid fabriken, men klart är att oljan har spridit sig vidare därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.