En kvinna står i ett modernt kök med mörkgröna skåp. Hon håller något i händerna och bär en röd och orange mönstrad blus. I bakgrunden syns ett matbord med stolar och ett fönster med gardiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har den sparsamma livsstilen gjort med familjen? Hör Madelen Larsson från Sandviken som sparade till sig en miljon kronor. Foto: Stefan Larsson/SVT

Madelen sparade till en miljon före 30 – så lyckades familjen

Publicerad

Svenskarnas skulder hos Kronofogden fortsätter att öka och slår nya rekord. Kanske handlar det om en oförmåga att hantera pengar. Madelen Larsson i Sandviken är inte en av dem. Hon nådde sitt mål att bli miljonär vid 27 och kallar sig nu för sparexpert.

Närmare 437 000 personer är registrerade hos Kronofogden och av dem är drygt 11 000 från Gävleborg. Skuldberget ligger på över 3,3 miljarder kronor och är en ökning med cirka sju procent, jämfört med förra året.

Madelen Larsson tycker inte det är konstigt att det ser ut så här.

– Det är väldigt många svenskar som mår dåligt och många svenskar har låg självkänsla. Det leder till ökad konsumtion, det är inte konstigt att vi konsumerar mycket i ett samhälle som proppar på med reklam om att vi inte duger som vi är och vad vi behöver för att framstå som lyckad.

Ett tydligt varför

Det som drev Madelen att börja spara pengar tidigt var drömmen om ett nybyggt hus. Redan när hon var 27 år hade hon och maken sparat ihop deras första miljon.

– Vet du inte vad du ska spara till kan det kännas onödigt. Jag ser värde i huset för det var min stora dröm, få trivas och njuta av där jag bor. Annars har inte materiella ting ett stort värde hos mig. Allt jag äger använder jag tills det går sönder, tills det är förbrukat sen köper jag nytt, för att jag behöver, inte för att jag vill ha mer mer mer...

Så sparar de pengar

När vi träffar Madelen sitter hon i en outfit som kostat henne 119 kronor i en second hand-butik. Men även matinköpen är väl genomtänkta.

– Vi utgår alltid först ifrån vad vi har hemma när vi planerar maten en vecka fram, sen kollar vi kampanjerbjudanden som vi kan plocka in i vår veckomeny och sista steget är att betala varor för ordinarie pris.

Hör hur hon lyckas i klippet ovan.

Tips: Så tar du dig ur skuldfällan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.