• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Analys: Kristersson hänger löst om Moderaterna misslyckas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valårets första väljarbarometer sätter hård press på Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson. Moderaternas uttalade mål är att vinna regeringsmakten i höstens val. Misslyckas detta lär Kristersson hänga löst som partiledare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Moderaternas målsättning är glasklar: I höstens val ska regeringsmakten erövras. Ulf Kristerssons uppdrag är att leverera ett valresultat som gör detta möjligt.

De senaste månadernas opinionsutveckling ger dock en annan bild. Sedan Magdalena Andersson valdes till partiledare har Moderaterna tappat från 22,9 procent i SVT/Novus väljarbarometer i november till 18,7 procent i dagens väljarbarometer. Nedgången är signifikant också för den senaste mätperioden. Moderaterna tappar mest till Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Moderaternas nedgång, och en mindre uppgång för Sverigedemokraterna, innebär dessutom ett skifte på posten som största oppositionsparti. Återigen har Sverigedemokraterna passerat Moderaterna här. Psykologiskt är det en viktig förändring för båda partierna, och den skapar nu stor nervositet i den moderata partiledningen, inte minst då valrörelsen närmar sig.

Kommer knappast få en chans till

Partiets uttalade mål är att vinna regeringsmakten i höstens val. Det skulle uppfattas som en katastrof inom Moderaterna om detta misslyckas. Efter en höst där regeringen förlorat en budgetomröstning och dessutom har spruckit samtidigt som nyhetsrapporteringen har präglats av fortsatta våldsbrott har många moderater uppfattat valsegern inom räckhåll.

Dagens väljarbarometer ger dock en helt annan bild. Skulle Moderaterna misslyckas i valet i höst lär partiledaren Ulf Kristersson hänga löst. Han kommer knappast att få en chans till.

Det som uppenbart har förändrat den politiska spelplanen, mer än turbulensen i riksdagen, är Socialdemokraternas byte på partiledar- och statsministerposten.

Stefan Löfven spelade högt när han avgick så tätt in på riksdagsvalet i ett svårt parlamentariskt läge. Men valet av Magdalena Andersson till ny statsminister har, i alla fall på kort sikt, visat sig vara ett snilledrag.

I SVT/Novus väljarbarometer i november, när Andersson utsågs, fick Socialdemokraterna 25,6 procent. I dagens väljarbarometer når partiet 31,3 procent. Det handlar alltså om en tydlig Andersson-effekt, som ännu inte visar några tecken på att klinga av.

Tuffare politiskt budskap har gått hem

Magdalena Andersson har betydligt högre förtroende bland väljarna än Stefan Löfven. Genom att Miljöpartiet lämnat regeringen kan hon och hennes statsråd dessutom skärpa retoriken utan att oroa sig för att trampa språkrören på tårna. Och ett tuffare politiskt budskap har uppenbart gått hem hos väljarna.

Samtidigt har Magdalena Andersson lyckats med konststycket att framställa sig som en ny politisk kraft, som lovar att ”vända på alla stenar” för att lösa Sveriges mest akuta problem. Hon talar inte om att hon som finansminister i sju år i högsta grad varit medansvarig för den politik som har bedrivits.

Också Sverigedemokraterna lär vara nöjda idag även om partiets uppgång inte är statistiskt säkerställd. Att kunna kalla sig det största oppositionspartiet betyder mycket för Jimmie Åkesson och partiets självförtroende.

SVT/Novus väljarbarometer visar också att läget förvärras ytterligare i bottenträsket. Liberalerna visar inga tecken på återhämtning och ligger så lågt  att det kan bli svårt att locka taktikröster i höstens val. Miljöpartiets läge är något bättre, men krisen för partiet har fördjupats efter avhoppet från regeringen. För båda dessa partier blir tiden fram till valdagen en svår prövning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.