Statisitk från Brå visar att våldet ökat mot kvinnor under första halvåret. Foto: TT

Anmält våld mot kvinnor ökar: ”Allvarliga saker som kommer fram”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda fall av misshandel och våldtäkt av kvinnor har blivit fler jämfört med förra året. Paraplyorganisationen Unizon ser också att de utsatta kvinnorna drabbas ännu värre under pandemin. Nu har flera kvinnojourer erbjudit chattar där kvinnor hört av sig under pågående våld.

– Det är allvarliga saker som kommer fram, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon.

Enligt Unizon, som samlar 130 kvinno- och tjejjourer, drabbas de våldsutsatta kvinnorna ännu mer under kriser som coronapandemin då fler jobbar hemma och isolerar sig. För att möta upp behovet satsade Unizon och de anslutna kvinnojourerna i våras på att starta upp chattar. Totalt har ett 20-tal kvinnojourer erbjudit kvinnor att höra av sig via en chatt – och där har utsatta kvinnor hört av sig under pågående våld.

– Det kan hjälpa i många situationer för du kan ta kontakt utan du berättar att du chattar med en kvinnojour. Kvinnorna kan göra det i en trygghet i större utsträckning, man behöver inte ringa så att det hörs , säger Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon, till SVT Nyheter.

Vad är det som kommer fram i chattarna?

– Det är allvarliga saker som kommer fram. Mycket grovt våld och vi kopplar ihop det med att kvinnorna är mer hemma tillsammans med männen. 

Startade chatt

En av kvinnojourerna som erbjudit kvinnor att chatta är kvinnojouren i Solna.

– I chatten upplever jag, i ännu högre utsträckning, att det är en första kontakt kvinnor tar. Ofta är det så att man aldrig berättat för någon om våldet och inte sökt hjälp tidigare. Kvinnorna vill veta vad de kan göra i den här situationen, säger Bridgett Stehag, verksamhetchef på kvinnojouren.

Ökat brott mot kvinnor

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes det 14 100 misshandelsbrott mot kvinnor under första halvåret. Det är en ökning med fyra procent jämfört med samma tidpunkt förra året och 82 procent av de anmälda brotten begicks av en för brottsoffret bekant person. Vad gäller våldtäkter är det också en ökning. Totalt anmäldes 3 850 brott mot kvinnor och flickor, vilket var en ökning med tre procent.

Men trots ökningen upplevde flera kvinnojourer en minskning av antal utsatta kvinnor som sökte sig till dem i vår.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal, och det finns alltid så vad gäller våld. Men jag tror det är speciellt stort nu under coronapandemin med den isoleringen som varit, säger Bridgett Stehag och fortsätter:

– För som våld fungerar så är isoleringen en sådan stor faktor. Våldet kan då fortsätta och det är ofta en strategi som förövaren har att isolera offret.

Är du själv utsatt? – hit kan du vända dig

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Organisationer

Det finns också frivilligorganisationer som kan hjälpa och ge dig stöd, läs mer på den här sidan: hedersförtryck.se.

Bris

För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via e-post.

Nationella hjälplinjen

Hjälplinjens telefonjour har öppet mellan 13.00 och 22.00 varje dag. Hit kan du vända dig om du befinner dig i en kris och är i behov av samtalsstöd. Samtalet är helt anonymt och kostar som ett vanligt telefonsamtal.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.