Ett av centerpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister var att strandskyddet skulle luckras upp.
Efter många om och men enades Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i november om ett kompromissförslag på en ny strandskyddslagstiftning, där strandskyddet ska göras om i grunden genom en ökad differentiering. Det innebär att strandskyddet förstärks på vissa håll, men blir svagare eller försvinner helt vid andra vattendrag.
Nu har lagrådet granskat den omdebatterade lagrådsremissen, och säger nej till att upphäva strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag för att i stället säkerställa en zon för fri passage, vilket Ekot var först att rapportera om.
Lagrådet pekar på flera oklarheter och brister. Bland annat saknas det beredningsunderlag i vissa delar, och lagstiftningsärendet beskrivs som ”sammantaget problematiskt”.
”Lagstiftningen rörande strandskydd är redan i dag förhållandevis svårtillgänglig. Av det skälet blir det särskilt bekymmersamt när beredningsunderlag saknas eftersom det är mycket svårt att överblicka de rättsliga konsekvenserna av de ändringar som föreslås”, står det i Lagrådets yttrande.
Lagrådet köper inte regeringens resonemang om att en uppluckring av det generella strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag skulle förbättra möjligheterna att uppnå riksdagens miljökvalitetsmål. Regeringens bedömning av vilka negativa effekter det skulle leda till anses otillräckliga. Enligt lagrådet framför regeringen mer åsikter utan att kunna visa på något som backar upp dem.
Vad är egentligen strandskyddet?