Las-förhandlingarna pågår mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Foto: TT / TT / TT

Lasförhandlingar kraschar

Uppdaterad
Publicerad

Las-förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK som organiserar tjänstemännen brakade samman i natt. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att statsminister Stefan Löfven inte kan sitta kvar om han nu lägger fram las-utredningen.

Det blev inget nytt Saltsjöbadsavtal (tecknat 1938) — ett nytt huvudavtal som skulle reglera spelreglerna och anställningsskyddet på svensk arbetsmarknad.

– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.

Flera frågor har varit uppe på bordet, det är ingen enskild fråga han vill peka ut som stjälpt förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

– Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han.

LO: ”Las-utredningen blöt filt”

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, pekar på regeringens las-utredning som det främsta skälet till att parterna inte kom överens om arbetsrätten.

– Det är flera skäl till att vi inte lyckades denna gång men framförallt var det den så kallade las-utredningen som satte krokben för arbetsmarknadens parter. Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna.

Gideonsson har nu siktet inställt på att stoppa las-utredningen.

– Den ska inte få styra arbetsrätten. Las-utredningen skulle innebära så mycket otrygghet, mycket värre otrygghet på arbetsmarknaden än det som finns idag.

PTK: ”konstruktiva förhandlingar”

PTK:s ordförande Martin Linder vill inte gå in på detaljer.

– Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten.

Sjöstedt: Löfven kan inte sitta kvar

På torsdagsmorgonen twittrade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att partiets hållning ligger fast.

”Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen.”

”Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, skriver Sjöstedt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill att parterna ska få mer tid:

”Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!” twittrar han.

Fakta: Las-utredningens förslag

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”. Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.