Brandflyg • Stöttar räddningstjänsten med att lokalisera bränder innan de hinner växa till sig. Piloterna gör det frivilligt utan ersättning. Brandflyg arbetar alltså inte med att bekämpa bränder genom att dumpa vatten.
Brandbekämpningsflyg • Det kallas de flygplan som tar upp vatten i sjöar i närheten av skogsbränderna för att senare släppa vattnet över dem. I släckningsarbetet som pågår just nu deltar två brandbekämpningsflyg från Italien – under torsdagen ansluter två plan från Frankrike. I medierapporteringen har de här dock benämnts på många olika sätt.
Flygbrand • Glödande partiklar förs med hjälp av vinden och landar långt framför brandfronten och kan på så sätt sätta eld på skogen långt utanför skogsbranden. Det kan leda till att flera fronter uppstår.
VMA • Förkortning för Viktigt meddelande till allmänheten. Ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Med anledning av de senaste bränderna har rekordmånga VMA utfärdats.
Hektar • Begreppet förekommer ibland i rapporteringen för att beskriva hur stor en brand är. En hektar (förkortas ha) är 10 000 kvadratmeter vilket är detsamma som en kvadrat som är 100 gånger 100 meter. Ungefär lika stort som ytan av två fotbollsplaner.
Begränsningslinje • Ett område där det inte finns något brännbart material. Det kan finnas naturliga begränsningslinjer i form av sjöar, åar eller berg, men de kan också konstrueras genom att man fäller träd eller gräver diken. Bränder kan dock ta sig över begränsningslinjer vid så kallad flygbrand. Något som nu har skett när branden i Ljusdals kommun tagit sig över älven Ljusnan.