EU:s kemikaliemyndighet vill klassa den viktiga batterimetallen litium som farlig för människans fortplantning. Det skulle innebära strängare krav på hur litium hanteras i gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar, så att metallen inte läcker ut i naturen.
Forskning tyder nämligen på att litium kan hämma fosterutvecklingen och i sällsynta fall orsaka missbildningar.
– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling. EU:s kemikaliemyndighet beaktar framför allt påverkan på fostrets hjärta, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet.
Branscher kritiska till förslaget
Flera branschorganisationer inom den europeiska litiumindustrin har nyligen skrivit ett öppet brev till EU-kommissionen, för att stoppa den från att stämpla litium som giftigt.
– I vår mening saknas vetenskapligt stöd för en så här strikt klassificering. Den skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux.
EU vill bli mindre beroende av omvärlden för sitt litium. Men om Europa skärper säkerhetskraven kommer det att skrämma iväg investerare till andra delar av världen, hävdar industrin.
”Viktigt att det används på rätt sätt”
Forskaren Marie Vahter är mer oroad över vad som kan hända om litium inte regleras hårdare.
– Det är jätteviktigt att det används på rätt sätt, så att det inte kommer ut i miljön så som vi har upplevt med utsläppen av bly eller nu senast PFAS. Alltså att det går så långt att det nästan är omöjligt att backa tillbaka och minska exponeringen, säger Marie Vahter.
EU-kommissionen har ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur litium ska klassas, men väntas göra det kring årsskiftet efter att ha förhandlat klart frågan med medlemsländerna. Sverige stödjer förslaget om att klassa litium som fortplantningsstörande.