LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Agenda. Foto: SVT

LO ställer sig bakom regeringens jobbpakt

Uppdaterad
Publicerad

LO ställer sig nu bakom regeringens förslag om en så kallad jobbpakt för unga med 25 procents lägre lön varvat med praktik. Det säger LO–basen Karl-Petter Thorwaldsson i Agenda.

– Vi tvingas samarbeta med den borgerliga regeringen för att rädda jobben med tanke på den allvarliga situationen på svensk arbetsmarknad, säger Thorwaldsson strax innan sändning.

– Vi tror att jobbpakten kan ge mycket jobb till ungdomar. Det är någonting som inte funkar. När de unga går ut gymnasiet går de inte vidare till arbete i de sektorer de utbildats för. Vi jobbar intensivt mellan facken, arbetsgivaren och regeringen för att nå en ny modell för det.

Agenda

Idén lanserades i somras

Idén om jobbpakten lanserades av Fredrik Reinfeldt i Almedalen i somras. Regeringens förhoppning är att det ska ge 30.000 nya jobb. Enligt Thorwaldsson innebär det förslag man nu diskuterar att de unga går ner i arbetstid och pluggar vidare på 25 procent av tiden ute på arbetsplatsen. Lönen sänks i motsvarande grad.

Thorwaldsson menar att jobbpakten kan ge ännu fler jobb än vad Reinfeldt sade sig hoppas – upp till 50.000 i bästa fall. De unga får pröva på arbetsmarknaden i sex månader.

Det skapas nya jobb i Sverige även under lågkonjunkturer, påpekar han, men situationen nu är att de unga inte får jobben.

– I gruppen upp till 25 år är det 20–25 procent arbetslöshet, vi kanske kunde få ner den till under 15 procent om vi lyckas väl.

Hur kan LO gå med på sänkt lön?

– Det är inte sänkt lön, per timme får man lika mycket, men om man går ner i arbetstid 25 procent tycker vi det är okej att man också går ner i lön för att man ska få fäste.

Vad ställer ni för krav på regeringen för att ställa upp?

– Vi har sagt att om vi går med på att man sänker arbetstiden och lönen med 25 procent bör staten öka subventionen till arbetsgivaren till 50–75 procent.

Ni vill också att avgiften till a-kassan bör sänkas?

– De differentierade avgifterna är oändligt orättvisa, vissa kvinnodominerade LO-förbund betalar i dag upp till 400 kr i månaden i a-kasseavgift medan högavlönade ofta betalar 80–90 kronor. Det gör att vi haft svårt att upprätthålla medlemsantalet i de här sektorerna.

Thorwaldsson hoppas att om förhandlingarna går bra ska jobbpakten kunna genomföras under första halvåret 2013.

”Det blir en jobbig vinter”

Thorwaldsson pratade också om de många varslen som just nu drabbar svensk arbetsmarknad.

– Nu måste regeringen sätta in extra resurser för att möta det här, sade han och nämnde jobbmatchning och tidigareläggning av satsningar på infrastruktur som ett par möjligheter.

– Det är också viktigt att hålla varselvågen till industrin, så att den inte sprider sig till kommuner och landsting. Det blir en jobbig vinter.

Inget förbud mot vinster

Han fick också en fråga om vinster i välfärden, något han tidigare uttalat sig emot.

– Men jag har inte sagt ordet förbud. Vårt krav från LO är kraftigt begränsade vinster och att pengarna i stället ska gå till vård, skola och omsorg. Vi jobbar med konkreta förslag och de kan bli tuffa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet