Statsminister Stefan Löfven pratar med journalister i samband med EU-nämnden och svarar på frågor om eventuell misstroendeomröstning mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Löfven vill sätta press på Centerpartiet”

Publicerad
Analys ·

I morgon kommer riksdagen att rösta om Moderaternas förslag att avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Nu går statsminister Stefan Löfven (S) till försvar av sin minister. Enligt SVT:s politikreporter Love Benigh vill Löfven sätta press på Centerpartiet, som ännu inte meddelat hur de kommer att rösta.

Love Benigh

Politikreporter

Varför väljer Stefan Löfven att göra ett sådant här uttalande nu?

– Stefan Löfven vill sätta press på Centerpartiet. Centern ska innan kl 12 i morgon avgöra om Annika Strandhäll (S) ska få fortsätta som socialförsäkringsminister eller inte. Frågan för C är om man tydligt vill betona att man är ett borgerligt oppositionsparti och avsätta Strandhäll eller snarare avvakta konstitutionsutskottets granskning och den eventuella kritik som kommer där.

Varför är Löfven så skarp?

– Under valrörelsen de senaste veckorna har Centerpartiet vid flera tillfällen drivit upp konfliktnivån med Kristdemokraterna. C:s toppkandidat Fredrik Federley attackerade KD:s Sara Skyttedal och frågade sig ”Är det diktaturfasoner som gäller nu, KD?”. KD kontrade med att det var ”svårslagen svinaktighet” från Federleys sida. Den här konflikten försöker Löfven dra nytta av för att säkra stöd för Annika Strandhäll i morgondagens omröstning. Löfven försöker klumpa ihop de som kommer att ge stöd till misstroendeförklaringen med en ”hatsvans” mot kvinnor.

Vad händer om Centern beslutar att rösta för ett misstroende mot Strandhäll?

– Om Centerpartiet kommer fram till att rösta för ett misstroende mot Annika Strandhäll imorgon så kommer hon sannolikt att avgå innan omröstningen. Ingen minister har tidigare tvingats lämna sin post till följd av en misstroendeomröstning i riksdagen. Senast hotet låg i luften var för två år sedan i samband med Transportstyrelsens IT-skandal. Då avgick både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) efter att de borgerliga partierna beslutat att väcka misstroende mot tre S-ministrar. I ett senare skede under hösten valde Centerpartiet, och sedan även Liberalerna, att lägga ner planerna på att avsätta även försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.