Sofia Johansson, ung mamma, barnafödande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
22-åriga Sofia Johansson ångrar inte valet att skaffa barn tidigt i livet: ”Känns det rätt så gå för det!” Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

22-åriga Sofia bryter trenden – skaffade barn tidigt

Publicerad

Barnafödandet minskar i Blekinge. Samtidigt fortsätter åldern för att skaffa sitt första barn att stiga.

De som trots allt väljer att bli unga mammor, kan vänta sig att få utstå en del fördomar. Det menar åtminstone Sofia Johansson som fick barn som 22-åring.

– Jag får många blickar.

I Blekinge har barnafödandet sjunkit de senaste åren. Och genomsnittsåldern för att få sitt första barn i länet är 29 år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Men 22-åriga Sofia Johansson i Jämjö sticker ut från mängden.

– Många känner att man ska göra klart studierna, ut och resa och göra karriär innan man får barn. Men vi var redo.

Inga negativa reaktioner

Hon upplever inte att valet att skaffa barn tidigt har väckt några negativa reaktioner från omgivningen. Däremot är det inte ovanligt att folk höjer på ögonbrynen när hon är ute och går med den fem månader gamla sonen Vidar.

– Jag tittar inte argt på dem utan går vidare som om jag har världens underbaraste dag. Så att folk ser att jag är lycklig.

Titta på klippet för att höra mer om Sofias tankar om att vara en ung mamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.