Bild på en man som håller i en handburen röntgenapparat. Mannen heter Christian Svensson och han är gruppchef för Tullverket i syd. Han står framför en skåpbil med bakdörrarna öppna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tjänar flera timmars jobb, säger Christian Svensson på Tullverket i syd. Se i klippet hur de hittar lönnfack i fordon med sin nya handburna röntgen. Foto: William Juhlin/SVT

Tre frågor om: Tullverkets vapen mot smugglarna – handburen röntgen

Uppdaterad
Publicerad

Den handburna röntgenapparaten som kallas backscatter är ett av Tullverkets vapen för att stoppa smugglare. Med hjälp av den kan en kontroll av exempelvis lasten i en lastbil utföras på bara några minuter. Något som tidigare tog betydligt längre tid.

– Innan fick vi lyfta av lasten med en truck men nu kan vi köra med backscattern i stället. Då får vi en indikation direkt om det är något som inte stämmer. Vi tjänar flera timmars jobb på det, säger Christian Svensson, gruppchef för Tullverket i syd.

Hör mer om backscattern och hur den fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.