Äggproducenten Peter Fransson har ett stall med 5 000 höns i Edestad och han oroas över larmet om fågelinfluensan. Foto: SVT/TT

Larmet: Extra hög risk för fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det extra höjd risk för fågelinfluensa i Blekinge. För äggproducenten Peter Fransson i Edestad utanför Ronneby är larmet om sjukdomen ett stort orosmoment.

– Man är livrädd för det, säger han.

Jordbruksverket har i veckan beslutat att införa skärpta åtgärder, så kallad skyddsnivå 2, i Blekinge och andra delar av södra Sverige. Här är risken extra hög, men faran för smittspridning av fågelinfluensa är samtidigt förhöjd i hela landet.

– Det är väldigt besvärligt. Det var ju ett stort utbrott i Sverige i vintras när två miljoner höns fick avlivas på grund av fågelinfluensan, säger äggproducenten Peter Fransson, som har ett stall med 5 000 höns i Edestad i Ronneby kommun.

Drabbades indirekt

Han berättar att han drabbades indirekt av utbrottet i vintras.

– Jag skulle fått in nya höns i januari månad. Men det stallet som jag skulle få hönor från drabbades. Så mitt stall fick stå tomt i flera månader, säger Peter Fransson.

Sedan Jordbruksverkets larm i tisdags, om den extra höga risken för smittspridning, är han ständigt orolig att drabbas och har höjt säkerheten.

– Man är livrädd för det. I dagsläget är beredskapen höjd. Man ska inte ha höns utomhus. Man släpper inte in folk i hönshuset. Om jag själv går in där är det noga med hygienen och att byta om till skyddskläder. Man får vara försiktig, det är det som gäller, säger Peter Fransson.

Se mer i klippet ovan.

Fågelinfluensa

En virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och kan sprida sig till tamfåglar.

Höjd risk för smitta råder i hela landet.

Den 2 november beslutade Jordbruksverket om höjd beredskap med extra skarpa åtgärder mot smittspridning, så kallad skyddsnivå 2, i följande län:

Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.