Jordbruksverket har i veckan beslutat att införa skärpta åtgärder, så kallad skyddsnivå 2, i Blekinge och andra delar av södra Sverige. Här är risken extra hög, men faran för smittspridning av fågelinfluensa är samtidigt förhöjd i hela landet.
– Det är väldigt besvärligt. Det var ju ett stort utbrott i Sverige i vintras när två miljoner höns fick avlivas på grund av fågelinfluensan, säger äggproducenten Peter Fransson, som har ett stall med 5 000 höns i Edestad i Ronneby kommun.
Drabbades indirekt
Han berättar att han drabbades indirekt av utbrottet i vintras.
– Jag skulle fått in nya höns i januari månad. Men det stallet som jag skulle få hönor från drabbades. Så mitt stall fick stå tomt i flera månader, säger Peter Fransson.
Sedan Jordbruksverkets larm i tisdags, om den extra höga risken för smittspridning, är han ständigt orolig att drabbas och har höjt säkerheten.
– Man är livrädd för det. I dagsläget är beredskapen höjd. Man ska inte ha höns utomhus. Man släpper inte in folk i hönshuset. Om jag själv går in där är det noga med hygienen och att byta om till skyddskläder. Man får vara försiktig, det är det som gäller, säger Peter Fransson.
Se mer i klippet ovan.
Fågelinfluensa
En virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och kan sprida sig till tamfåglar.
Höjd risk för smitta råder i hela landet.
Den 2 november beslutade Jordbruksverket om höjd beredskap med extra skarpa åtgärder mot smittspridning, så kallad skyddsnivå 2, i följande län:
Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.
Källa: Jordbruksverket